Orosz börtönkaja: receptek az Instagramon

Egykori orosz politikai foglyok teszik közzé kedvenc börtönreceptjeiket az Instagramon. Az egyhónapos blog célja bemutatni, bár nem fantasztikus kulináris élmény az orosz börtönmenü, nem is pokolian rossz.

A hivatalos étkezések mellett olykor saját étel is összeüthető az orosz börtönökben – derül ki az Instagram Russidit blogjából. Hogy pontosan miket és hogyan kotyvasztottak, arról a 2011. decemberi moszkvai tüntetések elítéltjei mesélnek.

b8

Ilyen például az ünnepi torta, a krémsajtból készült leves vagy a felturbózott instant tészta. A fogások fényképei mellett rövid receptjük is olvasható. A főzés sarkalatos pontja az együttműködés. Egyedül aligha készíthetőek el a „finomságok”. Ki a ritka, de szükséges hozzávalót, ki a gasztronómiai, illetve technikai tudását adja a közösbe.

b4

Erről a Moscow Times-nak mesélt a blog egyik írója, Andrej Barabanov, aki összesen négy évet ült börtönben. Azt is elmondta, hogy a különleges receptkönyvet az orosz elítélteket segítő alapítvány, a Rusz Szidjascsaja támogatja.

b7

Alekszandr Margolin összesen 4 évet és 3 hónapot ült. Ez idő alatt tökélyre fejlesztette a rácsmögötti Nutellát. Kell hozzá 400 gramm keksz, 3 teáskanál kakaópor, egy csésze tej, 150 gramm vaj, mogyoró és fél konzerv sűrített tej. Forró vízben melegítsünk fel egy edényt, amelyben megolvasztjuk a vajat (türelem, ez eltart egy ideig)! Beletesszük az apróra zúzott mogyorót és kekszet, majd finoman összedolgozzuk. Adjuk hozzá a sima és a sűrített tejet és a kakaóport. Lassan, kitartóan kevergessük, amíg összeáll a massza. Hűvös helyen tároljuk és kenyérrel tálaljuk.

Képek: Instagram/Russidit

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez