Beruházásvédelem és szakemberhiány – Mexikói befektetések itthon

Mexikó és Magyarország között, a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét követően negyven évvel az egyik megoldásra váró feladat a kölcsönös beruházásvédelmi egyezmény megkötése.

 

foto: Nemak kft. hengerfej gyártósor Győrben

Ezt Isabel Barbara Téllez Rosete, Mexikó Budapestre akkreditált nagykövete közölte, azon a találkozón, amit a bejegyzés alatt álló Mexikói –Magyar Kereskedelmi kamara és a Nemak Győr Kft. kezdeményezett magyar újságírókkal. A nagykövet üdvözölte és támogatásáról biztosította a Mexikói – Magyar Kereskedelmi Kamara létrejöttét.

A kamara alapító tagjainak véleményét tolmácsolva Szemerey Tamás kiemelte, hogy több, a gazdasági kapcsolatok élénkítését szolgáló kérdés vár megválaszolásra. A szervezet elnöke ezek közé sorolta a Kamara életre hívását, a magyarországi befektetések iránt érdeklődést mutató mexikói cégek hatékonyabb tájékoztatását, valamint a magyar cégek, termékek megjelenésének segítését a mexikói piacon.

A mexikói tulajdonú ALFA csoport tagja, a Nemak Győr Kft. húsz éve van Magyarországon és a sikeres autóipari beszállítók között is a legeredményesebbek egyike. A közel ezer főt foglalkoztató alumínium hengerfejgyártó vállalat ügyvezető igazgatója, David Toth a találkozón elmondta, hogy a folyamatos eszközberuházások, fejlesztések jelzik a Nemak sikerességét. Azonban olyan egy olyan gondra is felhívta a figyelmet, ami komoly veszélyt jelent a magyarországi termelő vállalatokra és negatívan befolyásolhatja további befektetők döntéseit. Több ágazatban a közép és felsőfokon képzett munkaerő egyre növekvő hiányával számolnak. Például a melegüzemi szakmákban, az öntészetben 15 évvel ezelőtt megszűnt a nappali tagozatos iskolai képzés.

Felismerve a helyzet súlyosságát a Nemak Győr Kft. az elmúlt 5 évben komoly anyagi áldozatvállalás mellett hozzájárult az öntő szakmai oktatás szakiskolai feltámasztásához. Most viszont, hogy már a felsőfokú öntészképzés jövője került veszélybe, elhangzott, hogy a Nemak felveszi a kapcsolatot kormányzati és szakmai döntéshozókkal a felsőfokú öntész képzés megmentése érdekébe. David Toth úgy fogalmazott, hogy ha nem történnek lépések, akkor nem hogy diákok nem lesznek, de nem lesz ki oktassa az öntészetet. A győri vállalat ügyvezetője bízik abban, hogy a Magyarország számára létfontosságú autóipar nem marad szakember-utánpótlás nélkül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez