A belarusz, aki orosz zászlóval vonult a paralimpia megnyitóján

Az idei olimpia egyik leghangosabb témája az orosz doppingügy. Az újabb epizódot a belarusz paralimpiai csapat egyik kísérője nyitotta meg a tegnap esti bevonuláson. Még nem tudni, hogyan büntetik meg.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) augusztus 7-én zárta ki Oroszországot a riói olimpiáról államilag irányított doppingolás miatt. Hiába fellebbezett 84 parasportoló a döntés ellen, szeptember 6-án elutasította kérésüket az illetékes bíróság. Így végérvényesen eldőlt, semmilyen formában nem versenyezhetnek most Brazíliában.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök politikailag motiváltnak nevezte a kizárást. Hozzá hasonlóan más orosz és külföldi pontentátok, illetve sportolók is igazságtalannak tartották az IPC döntését. A belarusz parasportolók még arról is beszéltek, hogy tiltakozni fognak a játékok megnyitóján.

Így is lett. Tegnap este a hagyományos bevonuláson az egyik belarusz csapattag széthajtott egy orosz zászlót és azzal sétált végig a riói Maracana stadionon. Szolidaritásukat fejezték ki ezzel – magyarázta az állami hírügynökségnek (Belta) a Belarusz Paralimpiai Bizottság vezetője, Oleg Sepel.

A sportolói együttérzés azonban nem hatja meg az IPC-t. Már ki is derült, Andrej Fomocskin lobogtatta az orosz zászlót. Az 53 éves sportpolitikus ellen büntetőintézkedést tervez az IPC.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez