Új kezdeményezés – munkahelyekkel a menekültválság enyhítéséért

A Világbank, az Európai Unió és Nagy-Britannia két hatalmas ipari parkot létesítene Etiópiában, hogy munkahelyet teremtsenek a menekülteknek a kelet-afrikai országban.

Etiópia is menekültválsággal küszködik, több mint 700 ezer menekült tartózkodik ott Szomáliából, Eritreából és Dél-Szudánból. Ezért nem véletlen, hogy az ENSZ New York-i menekültügyi konferenciáján napirendre került az etióp menekültválság megvitatása is, aminek enyhítésére már javaslat is született.

Az Európai Unió, a Világbank és Nagy-Britannia jelezte: készek egy 500 millió dolláros ipari beruházást támogatni az országban. Ez két ipari park létesítéséből állna, 100 ezer munkahelyet teremtve az amúgy szegény kelet-afrikai országban, ahol a menekültválság mellett a munkanélküliség is komoly problémát jelent. A projekt megvalósításához az Európai Fejlesztési Bank hitellel, míg Nagy-Britannia és a Világbank pénzügyi adománnyal járulna hozzá.

A megállapodás értelmében Etiópiának 30 ezer menekült számára kellene munkahelyet biztosítania, ezzel párhuzamosan pedig munkavállalási engedélyt is ki kell adnia nekik. A fennmaradó 70 ezer munkahelyet pedig fiatal etióp munkavállalókkal tölthetik fel.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a projekt egyfajta követendő modell is lehetne azon szegény országok számára, ahol nagy számban tartózkodnak külföldi menekültek. Werner Hoyer, az Európai Fejlesztési Bank elnöke pedig úgy véli, hogy az ilyen kezdeményezések komoly lehetőséget is kínálnának a gazdasági növekedésre. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az Etiópiában tartózkodó menekültek közül sokan végül Európa felé veszik az irányt. A projekt megvalósítása azonban válaszút elé állíthatja őket azzal, hogy munkalehetőséget biztosít számukra, közel a hazájukhoz.

 

kép:obiter-dicta.ca

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez