Bombameglepetés az olajpiacon: az OPEC megállapodott a kitermelés korlátozásáról, máris nőttek az árak

700 ezer hordóval csökkentjük a napi kitermelést – közölte Irán olajipari minisztere Algírban, ahol a nagy olajtermelők megállapodtak abban, hogy visszafogják magukat az árak emelése érdekében.

Több mint 5%-kal nőttek az olajárak a bejelentést követően. 2008 óta most először sikerült megállapodniuk az OPEC- országoknak a kitermelés visszafogásáról. Azóta történt egy és más az olaj globális piacán. 2014-ben 100 dollárt is elkértek egy hordó olajért. Ma feleannyit se adnak érte! A szakértők most így vélik: az olaj újra elindul felfelé a 60 dolláros ár felé.
Az olajkitermelő országoknak erre óriási szükségük is van, hiszen a döntő többségük nagyrészt ebből finanszírozza az állami költségvetést. A Közel-Kelet legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia már két éve költségvetési deficittel küzd. A közszolgálati dolgozók fizetését kénytelen volt csökkenteni. Ráadásul Szaúd-Arábia több háborút is pénzel a térségben. A fő ellenfele Irán, mely az OPEC másik “erős embere”. Az iráni olajminiszter korábban épp ezért zárta ki a megegyezést, utalva arra, hogy Szaúd- Arábia fokozatosan növeli a kitermelést! Rijád az utolsó percben meggondolta magát, és ez lehetővé tette az elvi megállapodást. Irán ragaszkodik a napi 4 millió hordóhoz. Szaúd-Arábiának ezért jelentősen csökkentenie kell a napi több mint 10 millió hordós kitermelését. A részletekről Bécsben állapodnak meg november végén. Kérdéses a nem OPEC-tagállam olajtermelők reakciója, illetve az, hogy mennyi valójában a globális gazdaság reális olajkereslete. Talán november végéig ez is kiderül, addig az olajfogyasztók még reménykedhetnek: túlságosan nagyok az érdekellentétek a termelők között ahhoz, hogy korlátozzák az olaj kitermelését az árak emelése érdekében…
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez