Miért kerülhet börtönbe a szaúdi fiú, aki chatelgetett egy amerikai lánnyal?

Egy dubaji kávézóban, sok-sok kilométerre otthonról, Rijádtól vagy Dzsiddától, fiatal szaúdi férfiak vitatják meg a legforróbb aktuális témát. Ez pedig nem a szomszédos Jemenben dúló háború. Újra és újra átbeszélik a fiatal rijádi internetező, az Abu Sin néven emlegetett fiú esetét – akit azért tartóztattak le a minap, mert egy kaliforniai lánnyal beszélgetett – online.

Csak óvadék ellenében engedték ki, egy hét után. Azzal vádolták meg, hogy “nem viselkedett etikusan, megsértette az illemet és a vallási értékeket” – ahogy ezt Fawaz al-Miman főhadnagy mesélte az Al Arabiya televízió internetes oldalának. Ami nagyjából azt jelenti, hogy szóba állt a másik nem egyik tagjával. Ráadásul több százezer ember szeme láttára és füle hallatára.

A szaúdi fiú és Christina Crockett (így hívják az amerikai lányt) csevegései ugyanis a YouNow közösségi chatoldalon folytak, ahol mások is követhetik élőben a beszélgetéseket. Őket történetesen százezrek hallgatták,vagy nézték meg a YouTube-ra kitett felvételeken, vesztükre. Főleg azért voltak kíváncsiak rájuk ennyien, mert viccesek voltak. Egyikük sem beszéli igazán a másik nyelvét, sőt még egy közös nyelvet sem. Szaúd-Arábiában sokan ezt is kifogásolták – hogy a dolog árt az ország jó hírének.

A legnagyobb baj azonban az volt, hogy a 17 éves fiú és a 21 éves lány a nyelvi nehézségek ellenére néhány hét alatt annyira összemelegedett, hogy szerelmet is vallottak egymásnak. Vagy legalábbis úgy tettek. Ám a házasság előtti romantikus kapcsolatokat kifejezetten tiltják Szaúd-Arábiában, olyannyira, hogy külön erkölcsrendőrség ellenőrzi ennek a betartását. Így aztán hiába volt egymástól sok ezer kilométerre Christina és Abu Sin, és hiába nem volt esélyük sem arra, hogy a való világban megérintsék egymás kezét, a szigor lecsapott rájuk.

Abu Sin azt ígérte, amikor óvadék ellenében szabadlábra került, hogy nem beszél többé a lánnyal. Közzétett még egy videót is arról, hogy többet nem használja úgy a közösségi oldalakat, hogy azzal megsértse a sivatagi királyság erkölcsi és vallási szabályait – nem chatel lányokkal lányokkal az interneten. Ennek ellenére még így is 3 év börtön fenyegeti majd az ügy bírósági tárgyalásán.

Az Al-Arabiya által idézett szaúdi újságírók szerint nincs sok csodálkozni való azon, hogy az otthon oly szoros ellenőrzés alatt álló fiatalok megpróbálnak az interneten kapcsolatot teremteni a másik nem képviselőivel – főleg amerikai lányokkal.

Amit nem tehetnek a való világban, azt megpróbálják a virtuálisban.

Ráadásul a vallásrendőrség kicsit visszavonult az utóbbi időben, a szociális elvárások némileg lazultak. A fiatalok meg, miközben azt érzik, hogy valamivel szabadabban lélegezhetnek,  nem tudják, hol húzódik az a vörös vonal, amit már nem léphetnek át.

Egyébként pont aznap, amikor Abu Sint óvadék ellenében kiengedték, sokak szerint egyfajta forradalom történt Szaúd-Arábiában. Akkor lépett Rijádban színpadra a New York-i színjátszó csoport, az iLuminate –  fiúk és lányok együtt ültek és tapsoltak a nézőtéren. Az ugyanakkor, hogy nyílnak-e mozik a királyságban, még mindig kérdéses. 30 éve nem járhatnak moziba a szaúdiak, egyrészt azért, mert a nemek elkülönítése nehezen lenne megoldható, másrészt azért, mert a tartalom szűrése nehézségekbe ütközik. Sokan ezért hétvégeken átjárnak Bahreinbe mozizni. A kormány mindazonáltal tudja: választ kell találnia arra, hogy kulturális és szórakozási lehetőséget biztosítson a fiataloknak – ezt tartalmazza a Vision 2030 terv is, amelynek céljai között ott van a turizmus és a szórakoztató szektor fejlesztése is.

Az, hogy Abu Sin és vicces flörtje jelent-e valós veszélyt a szaúdi társadalomra, vita tárgya az ottani médiában. A konzervatívok és a liberálisok igencsak különböző állásponton vannak erről. Egy dolog azonban mindenki számára világos: megkerülhetetlen és központi téma a fiatalok helyzete és szerepe a társadalomban.

“Senki nem akarja, hogy egy másik szaúdit, főként ha vele egyidős, letartóztassanak. Ha drog vagy komoly bűntény miatt teszik ezt, az rendben van. De amíg nem találnak nekünk helyet a társadalomban, addig félő, hogy újabb és újabb Abu Sin-ügyek lesznek” – mondja a dubaji kávézóban az egyik szaúdi fiú, miközben kihörpinti az utolsó korty teáját.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez