A koldus, akinek több mint másfél milliója van a bankban. Dollárban

Újabb dollármilliomos koldus bukott le a Közel-Keleten. Ezúttal Kuvaitban vettek őrizetbe valakit, aki mecseteknél kéregetett életvitelszerűen. Amikor kicsit utánakotortak annak, hogy ki is ő, igencsak meglepődtek a rendőrök.

Kuvaitvárosban, egy mecset mellett zaklatta az imára érkezőket némi zakatért, vagyis adományért az egyébként  nem kuvaiti férfi, amikor a rendőrök egy razzia során bevitték. Azt hajtogatta, hogy nagyon szegény, óriási szüksége van könyöradományra, pénz formájában. Amikor a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene, kiderült, hogy félmillió kuvaiti dinár van a bankszámláján. Ami barátok közt is több mint 450 millió forint.

Az, hogy honnét érkezett a koldus a kies Kuvaitba, nem derült ki a Gulf News híréből. Az viszont igen, hogy bíróság elé állítják, pénzügyi bűncselekményért. Kuvaitban ugyanis, akárcsak a többi öbölmenti államban, törvény tiltja a kéregetést. Sőt: zéró toleranciát hirdettek meg a koldusokkal szemben, és most, a ramadán idején különösen árgus szemekkel kutatnak utánuk. Ilyenkor ugyanis a muszlimoknál erősen ajánlott a jótékonykodás, és az emberek hajlamosabbak arra, hogy pénzt adjanak annak, aki ezt kéri.

Áprilisban 22 ázsiai és észak-afrikai koldust deportáltak Kuvaitból. Mindannyian boltosokat és járókelőket molesztáltak azzal, hogy pénzért könyörögtek nekik. Többen női ruhát viseltek – a szükségben lévő asszonyok láttán könnyebben nyílnak meg a pénztárcák. Átlagban 200-400 dinárt szedtek össze naponta. Ezt tessék beszorozni 931-gyel, és máris forint százezreknél járunk. Civilruhás rendőrök segítettek lebuktatni őket, akárcsak a mostani, dollármilliomos kollégájukat.

Ilyen női ruhás esetek Szaúd-Arábiában sem ritkák, ahol a koldusok 85 százaléka a szociális minisztérium adatai szerint külföldi, leginkább afrikai. Nemcsak nőnek öltözött férfiak vannak köztük persze, hanem nők is. Mint például az az asszony, aki történetesen a 15 százalékba esett bele, vagyis szaúdi volt, és ingatlanportfóliót, valamint 100 millió forint értékű aranyat hagyott maga után, amikor tavaly, 100 évesen meghalt. Az ő történetéről akkor itt írtunk. De volt korábban olyan koldus is, szintén a sivatagi királyságban, akit a zsebében 3 millió forintnyi riállal kaptak el.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez