Két nap Isztambulban – képriport

Hogy kevesebben mennek-e az elmúlt hónapok robbantásai és a puccskísérlet után Isztambulba? Egy tízmilliós városban mindig tömeg van, ám a turista-látványosságok környékén mostanában érezhetően kisebb ez, mint korábban. De könnyebb helyet kapni a szállodákban és drágább éttermekben is.

Az Hagia Sophiába vagy az Elsüllyedt Palotába, a Bazilika víztározóba mostanában nem kell hosszasan sorban állni, és a Topkapiba is percek alatt be lehet jutni.

Aya Sofia
Hagia Sophia
A medúza a víztározóban.
A medúza a víztározóban.

Törökország turizmusa nagyon megérzi a merényletek és az augusztusi puccskísérlet okozta sokkhatást. Jelentősen visszaesett az országba látogató turisták száma, és érdekes, hogy a különben köztudottan “bevállalós”  magyaroké még az átlagnál is jobban. A kevesebb vendég miatt jelentősen csökkentek a szállodai árak. A Szultanahmed negyedben nagyon rendes kis szállásunk ára a szokásos 55 euró helyett a fele volt szobánként, reggelivel.

Hajó a Boszporuszon.
Hajó a Boszporuszon.
Esti kivilágítás a Sultanahmet negyedben.
Esti kivilágítás a Szultanahmed negyedben.
A Galata hídon mindig rengetegen horgásznak
A Galata hídon mindig rengetegen horgásznak

Isztambul vezetői turistacsalogató rendezvényeket találnak ki, ilyen a Taksim téri antik piac. A népszerű énekesek fellépésével színesített programot szívesen látogatják a helyiek és az utazók is.

A Taksim téri antik piac részlete.
A Taksim téri antik piac részlete.

Természetesen a városban rengeteg katonát, rendőrt látni – legtöbbjük ujja a géppisztoly ravaszán van, ami félelmetes, de mégis biztonságérzetet ad.

A nagy bazárban jóval kevesebb a látogató a korábbinál.
A nagy bazárban jóval kevesebb a látogató a korábbinál.

Az emberek pedig talán még a szokásosnál is kedvesebbek. Bár szeretnének minél többet eladni a kisebb vendégseregnek – de nem erőszakosan, sőt nagyon kedvesen. Mert méltányolják, hogy ebben a nehéz helyzetben is vannak “bátor”  utazók,  akik eljönnek ebbe a gyönyörű városba.

Üsküdár népszerű teázója a Boszporusz partján.
Üsküdár népszerű teázója a Boszporusz partján.
A mindig népszerű gránátalma.
A mindig finom gránátalma.
A kék mecset.
A Kék Mecset.

rendorsegi-auto-az-aya-sofia-elott

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez