Meghalt Gabriel García Márquez

Kolumbiában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el a csütörtökön elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas író emlékére. Az intézkedést Juan Manuel Santos államfő jelentette be a televízióban, és utasítást adott, hogy eresszék félárbocra a nemzeti lobogót minden közintézményben.

“Gabriel García Márquez tiszteletére elrendeltem, hogy tartsunk gyászt három napig. Egész Kolumbia sokkal tartozik neki. Hangot adott a hallgatásunknak és nagyszüleink legendáinak” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy García Márquez “támogatta az igazság ügyét” és “az ország békéjén dolgozott”.

A kolumbiai írónak – akárcsak generációjának – köszönheti Latin-Amerika, hogy felerült a világ irodalmi térképére. Márquez 1967-es fő műve, a Száz év magány több mint 30 millió példányban kelt el, 1982-ben pedig az író, részben a kötet, illetve munkássága elismeréseként megkapta az irodalmi Nobel-díjat

García Márquez az elmúlt években gyenge egészségi állapota miatt a közélettől visszavonultan élt, mexikói otthonában, ahol még 1961-ben telepedett le.

A kolumbiai írót latin-amerika-szerte gyászolják, fogadott hazájában, Enrique Peña Nieto államfő Mexikó nevében a Twitteren együttérzését fejezte ki “minden idők legnagyobb latin-amerikai írójának halála alkalmából”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez