Minden ezredik kínai milliomos

Ha valaki Kantonban, Pekingben vagy Sanghajban az utcán sétál, akkor jó eséllyel találkozhat egy jüanmilliomossal – ez magyar forintban mintegy 40 milliót jelent. Peking angol nyelvű lapja, a China Daily összeállítást közöl arról, rohamosan növekszik a gazdag emberek száma a Mennyei Birodalomban.

Valamivel több, mint 1 millió 340 ezer milliomos él jelenleg Kínában – ebben Hongkong vagy Makaó nincsen benne. A milliomosok száma egy év alatt több mint 14%-kal növekedett – ez 130 ezer embert jelent. A jüanmilliárdosok száma is szépen gyarapodott: ezerrel vannak többen, mint tavaly, vagyis immár 89 ezer jüanmilliárdos él Kínában.

Hol? Eddig a főváros állt az élen, de most a délkeleti Kuangtung tartomány megelőzte. Ennek a tartománynak a központja Kanton, és ennek közelében fekszik Hongkong, vagyis a kapitalista Kína. Ez azért fontos, mert a gazdagodás legkézenfekvőbb módja az, ha valaki dollárban tartja a pénzét. Egy év alatt a jüan 11%-kal értékelődött le a dollárhoz képest. Sok új keletű vagyonnak ez az alapja. Persze ezek csak a legális számok. Nem hivatalosan sok dollármilliárdos is él Kínában, de erről nem illik tudomást venni. A dollármilliárdosok közül ugyanis sokan a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt vezetői. Róluk akkor derül ki, hogy milyen gazdagok voltak, ha lebuktak. Például az állambiztonság egykori főnökének családja 90 milliárd jüanos vagyont hozott össze. Ez 12 és félmilliárd amerikai dollár …

Fotó: luxuo.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez