Képriport a velencei építész biennáléról

A több mint százéves Velencei Biennále mellett újabban kétévente Építész Biennálékat rendeznek, jobban kihasználandó a fő helyszíneket, a Giardini-t és az Arsenale-t.

A fél év alatt, amíg nyitva tart a kiállítás, körülbelül 250.000 látogatóra számítanak, ami fele a Képzőművészeti Biennále látogatóinak. A két fő helyszínen kívül a városban több helyütt vannak országpavilonok.

Az ausztrál pavilonban.
Az ausztrál pavilonban.
A kolumbiai Simon Velez bambuszépületei.
A kolumbiai Simon Velez bambuszépületei.

Én is megnéztem például a Spazio Punch galériában a nigériai kiállítást, ahol egy sokat emlegetett igazságot is bemutattak neonfényekkel.

a-nigeriai-pavilonban

A Biennáléval egyidőben, bár ahhoz nem csatlakozva nagyszabású Zaha Hadid kiállítás is volt a Palazzo Franchettiben. A tavasszal elhunyt iraki származású világhírű építésznek volt egy sajnos meg nem valósult budapesti projektje – a Szervita térre ő tervezte a kavics alakú Orco irodaházat.

zaha-hadid-kiallitas

A Giardini-ben főleg országpavilonok találhatók. Mint ahogy az egész idei tárlaton, az itteni kiállításokon is gyakran láthatók tervek menekülteknek épülő lakóházakról,  közösségi helységekről. A többi közt a német, az osztrák és a finn pavilonban – ezzel is csatlakozva az idei főkurátor, a chilei Alejandro Aravena által meghirdetett címhez: Jelentés a frontról.

nemetorszag-pavilonjaban-2

 

nemetorszag-pavilonjaban

Érdekes a holland pavilon, mely az ENSZ békefenntartók szállásait mutatja be – újabban úgy alakítják ki ezeket, hogy a misszió befejezésekor a helyiek fel tudják használni a telepeket.

bekefenntartok-taboranak-kiepitesi-fazisai

A tervezés minden fázisában együttműködnek a helyi hatóságokkal, hogy valóban később is használható értéket hozzanak létre.

Azért minden alkalommal vannak izgalmas épülettervek – a mostani bemutatón ilyen például a már hamarosan megvalósuló izraeli irodaépület és a csak tervezőasztalon létező és pénzhiány miatt a belátható jövőben valószínűleg nem realizálódó tervek Detroit felvirágoztatására.

Egy izraeli irodaház terve.
Egy izraeli irodaház terve.

 

Terv Detroit új arculatához.
Terv Detroit új arculatához.

 

A magyar pavilon egy pusztuló egri épület helyi összefogással történt megújítását mutatja be.

a-magyar-pavilonban

 

Minden anyagból építkeznek.
Minden anyagból építkeznek.

 

Kulturház gyerekeknek a dán pavilonban.
Kulturház gyerekeknek a dán pavilonban.

 

biennalei-hangulat

dsc_1024

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez