Kiutasították Ecuadorból a Pentagon munkatársait

Az USA ecuadori nagykövetségének szóvivője, Jeffrey Weinshenker csütörtökön megerősítette, hogy Quito hivatalosan is kérvényezte a diplomáciai missziótól, hogy az USA Védelmi Együttműködésének Irodája (ODC) függessze fel működését a dél-amerikai országban.

Az ecuadori kormány április 30-ig adott időt az USA hadseregének kötelékébe tartozó ODC-nek, hogy szüntesse be működését az országban – adta hírül az Associated Press.

Weinshenker közleménye szerint Ecuador még április 7-én kérvényezte a Grupo Militar néven is ismert csoport távozását.

A diplomata szerint az ecuadori kormány világossá tette, hogy “nem tart igényt az USA katonai segítségére, ez esetben pedig Washington más célokra fordítja az ez idáig Quito támogatására fordított összeget”.

Rafael Correa ecuadori államfő korábban úgy nyilatkozott, hogy nem kívánatos az 20 fős észak-amerikai katonai kontingens jelenléte az országban, ezzel pedig véget ér az USA 40 éves katonai jelenléte Ecuadorban.

2013 november 26-án a kormány – több más latin-amerikai országhoz hasonlóan – úgy döntött, hogy szintén felfüggeszti az USAID működését Ecuadorban, így szeptemberig a több sterilizálási és kémkedési botrányról elhíresült észak-amerikai segélyszervezetnek is mennie kell.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez