Bezárják Zuckerberg és Bill Gates iskoláit Ugandában

Veszélyeztetik 12.000 gyerek életét és biztonságát – ezzel indokolja a kormány a Mark Zuckerberg és Bill Gates alapítványai által finanszírozott több, mint 60 iskola tervezett bezárását Ugandában. Az afrikai ország legfelsőbb bírósága december 8-ra rendelte el az intézmények működésének felfüggesztését, akkorra végeznek a vizsgáikkal a gyerekek.

A döntést azzal indokolta a minisztérium, hogy az iskolák nem az afrikai ország oktatási szabályait követik, ők nem tudják, miket tanítanak bennük és a feltételek sem adottak az oktatáshoz.

A Bridge International Academies intézményei mögött nem másnak, mint a Facebook alapító Mark Zuckerbergnek és a Microsoft atyjának, Bill Gatesnek az alapítványai állnak. A Bridge iskolahálózat jelenleg havi 6 millió dollárból működik, és elsősorban az alacsony jövedelmű családok gyermekeinek az oktatását biztosítja.

Az iskolák tervezett bezárása előtt értetlenül állnak az alapítványoknál: azt mondják, ők az ugandai tananyagot oktatták a gyermekeknek, és szerintük a körülmények is megfelelők, azokat a helyi hatóságok is jóváhagyták a nyitás előtt.

„Minden iskolában jók a higiéniás körülmények. Mindegyikre jut 7 latrina és piszoár, 2 hatalmas víztartály, biztonságos ivóvíz és kézmosási lehetőség is van. Szeretnénk továbbra is folytatni a partnerségi programot Uganda kormányával, az összes törvény betartásával. Adót fizetünk, ami Uganda gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul” – áll a Bridge International Academies hivatalos közleményében.

A kritikusok szerint túlzás az oktatás szót alkalmazni arra, ami az alapítvány iskoláiban történik, ezt konkrétumokkal azonban – a nem megfelelő körülmények említésén kívül – nem indokolták a médiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez