Szuperolcsó életmentő gyógyszert fejlesztettek ki tizenévesek

Két dollár – ennyi az ára annak az életmentő maláriagyógyszernek, amelyet egy középiskola tanulói hoztak létre Ausztráliában.

Az új szer nem más, mint a Daraprim, azaz a malária és az AIDS kezelésére használt gyógyszer olcsó alternatívája, és ha majd forgalomba hozzák, rengeteg ember életét mentheti meg világszerte, hiszen naponta több, mint 2000 ember hal meg maláriában, többségében gyerekek.

Az új gyógyszer elődje, a Daraprim egy hatalmas botrány miatt került rossz fénybe tavaly, amikor egy amerikai cég felvásárolta a felhasználási jogait, és nyerészkedésből ötvenhatszorosára növelte az árát, egyik napról a másikra. Míg egy dózist korábban 13,5 dollárért lehetett megkapni, az áremelés után 750 dollárt kell fizetni ugyanazért a mennyiségért.

Az új és ugyanolyan hatásos maláriagyógyszerre irányuló kísérlet most sikerrel járt, és jó alternatívát nyújthat majd a gyógyszergyártó cégeknek, amelyek továbbfejleszthetik a kísérleteket. A középiskolásokat a University of Sydney szakértői segítették, és az erre létrehozott Open Source Malaria projekt felügyelte munka közben a tizenéveseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez