Megfojtották lakásán a katonai diktatúra hóhérját

Némileg érzéketlenül azt mondhatnánk, hogy nyomós oka van annak, amikor a hóhért akasztják. Malhães ezredest ugyan nem akasztották, ám a brazil katonai diktatúra (1964-1985) évei alatt bevallottan több politikai fogoly meggyilkolásában és megkínzásában tevékeny részt vállaló ezredest péntek reggelre virradóan holtan találták lakásában, az pedig biztos, hogy nem egyszerű rablógyilkosok végeztek a volt hóhérral.

A 76 éves Malhães-t három ismeretlen férfi gyilkolta meg iguaçui lakásán és amint azt özvegye elmondta, férjét megfojtották az elkövetők.

A Rio de Janeiro-i rendőrség közleménye szerint, a gyilkosok csütörtök éjszaka törtek be Malhães lakásába, ahonnan több számítógépet és a volt ezredes gyűjteményébe tartozó fegyvereket is elloptak.

A brazil Nemzeti Igazság Bizottsága (CNV) előtt Malhães korábban beismerte, hogy sohasem bánta meg, hogy a katonai rezsim annyi embert ölt meg “amennyit csak lehetett”. Az nyugállományú ezredes azt is bevallotta, hogy számtalan politikai foglyot megkínzott, majd pedig elrejtette holttestüket.

“A kötelességemet teljesítettem és ezt sohasem bántam meg” – mondta Malhães a diktatúra 21 évének bűntetteit vizsgáló bizottság előtt.

A brazil katonai rezsim önkényuralma alatt körül belül 500-an vesztették életüket vagy tűntek el nyomtalanul, ezreket – köztük Dilma Rousseff jelenlegi elnökasszonyt – pedig a legválogatottabb kínzásoknak vetettek alá a Kondor-terv keretében kiképzett vallatók.

Malhães meggyilkolásával kapcsolatban a katonai diktatúra alatt elkövetett visszaélések szakértője, Wadih Damous ügyvéd elmondta, hogy a volt ezredes lakásában minden bizonnyal titkos aktákat is kereshettek a behatolók.

“Az áldozat a rezsim egyik legfontosabb ügynöke volt és sokat tudott azokról akik a színfalak mögül irányították a leszámolásokat…túl sokat” – mondta Damous.

Pedro Dallari, a CNV koordinátora Malhães meggyilkolásának hátterében két indítékot sejt. Egyfelől az ezredes elhallgattatása üzenet lehet azok számára, akik esetleg beszélnének a diktatúra alatt elkövetett visszaélésekről, másfelől pedig nagy az esély arra, hogy az egykori katonatiszt lakásáról több, kényes információkat tartalmazó dokumentumot is ellophattak, amint azt Damous is kifejtette.

A brazil Folha napilap digitális kiadása szerint Malhães tartott attól, hogy a CNV előtt tett kijelentései és sötét múltja miatt utolérheti végzete. Mint kiderült a Nemzeti Igazság Bizottságának meghallgatásán csak akkor lehetett némi érzelmet felfedezni a volt ezredes arcán, amikor védelmet kért a hatóságoktól öt gyermeke és 8 unokája számára.

Malhães egyébként elővigyázatosságból a meghallgatások során név szerint csak olyan cinkostársait említette, akik már évekkel ez előtt meghaltak.

Az ezredes egyébként meglepő fizikai hasonlóságot mutat a 2006-ban kivégzett Saddam Hussien egykori iraki diktátorral.

01dik2

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez