Ülésezett a vatikáni pedofíliaellenes bizottság

Világos és hatékony szabályok alapján elszámoltathatók lesznek azok a püspökök és más egyházi tisztségviselők, akik nem jelentik a molesztálás gyanúját vagy nem védik meg a gyereket a pedofil papoktól – ígérte szombaton a Vatikánban a Ferenc pápa által létrehozott pedofíliaellenes bizottság, amely hangsúlyozta, hogy döntései során az áldozatok érdekei mindennél előbbre valók.

 

 

 

Áldozatokat tömörítő csoportok régóta azzal vádolják a Vatikánt, hogy nem hajlandó megbüntetni azokat a püspököket és elöljárókat, akik fedezik a gyerekeken nemi erőszakot elkövető vagy őket molesztáló papokat. A jogvédő csoportok épp az elszámoltathatóságot nevezték meg a Ferenc pápára váró egyik legnagyobb feladatnak és az általa létrehozott bizottság fokmérőjének.

A decemberben alapított bizottság, amelynek tagjait márciusban nevezte ki a pápa, most tartotta első ülését. A nyolcfős testület nevében Sean O’Malley, Boston érseke újságíróknak szombaton arról beszélt, hogy a jelenlegi egyházi törvények alapján a püspökök ugyan számon kérhetők, ha nem védik meg a gyerekeket, de ezek a szabályok nem bizonyultak hatékonynak, ezért újakra van szükség. Elképzelhetőnek tart többek között egy nyílt eljárás irányába vezető lépéseket.

A bizottság tagjai közleményben hangsúlyozták, hogy az egyház elszámoltathatósága “rendkívül fontos” számukra, és kiemelték, milyen “lesújtó következményekkel” jár az áldozatokra nézve, ha nem jelentik a bántalmazást. Hangsúlyozták, hogy nem amerikai vagy ír jelenségről van szó, az egész világon szembe kell nézni vele, ebben pedig fontos szerepet játszik az oktatás. Megjegyezték, hogy “ezzel a kérdéssel kapcsolatban még mindig jelentős a közöny és a tagadás”.

Marie Collins, a testület ír tagja – egykori áldozat – reménytelinek nevezte a bizottság első ülését, elsősorban azért, mert rögtön felmerült a számonkérés ügye. “Tudom, hogy nagyon sok áldozat van a világon, aki reménykedik, és nagy elvárásai vannak ezzel a bizottsággal kapcsolatban” – tette hozzá.

O’Malley szerint a testület ajánlásokkal fog szolgálni az egyes országok püspöki konferenciáinak, hogy azok javítsák a bántalmazásra vonatkozó irányelveiket. Nemrég az olasz konferencia kiadta iránymutatásait, amelyekben az szerepelt: nincs jogi kötelezettség arra, hogy a vélt molesztálásokat jelentsék a rendőrségnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez