High-tech összeszerelő üzem épül Bolíviában – ingyen laptop kerül az iskolákba

La Pazban épül föl Bolívia első high-tech számítógép összeszerelő üzeme, ahol notebookokat, tableteket és mobiltelefonokat gyárt majd a Texturizadora Bolivana SA (Texturbol). A már üzemre kész ideiglenes gyáregységben jövő héten kezdődik a termelés és a tervek szerint szeptemberre ingyenesen mintegy 100 000 – Bolíviában összeszerelt – számítógépet vehetnek majd át térítésmentesen a hatodik osztályos általános iskolás tanulók.

A bolíviai iparügyi miniszterhelyettes, Camilo Morales bejelentése szerint a La Pazban kerül megépítésre a Texturbol SA üzemegysége az új Kallutaca Ipari Parkban.

“A hatvan millió dolláros beruházásból megvalósuló projekt kategóriájában az első hasonló bolíviai befektetés” – közölte az illetékes miniszter, aki hozzátette, hogy 11 millió dollárt költenek majd a gyártelep infrastruktúrájának fejlesztésére, a fennmaradó 49 milliót pedig az üzem megépítésébe invesztálják majd.

Morales az is elmondta a sajtónak, hogy az általános iskoláknak szánt számítógépek latin-amerikai viszonylatban a “legmagasabb technikai színvonalat képviselik”, felszereltségük pedig kifejezetten a képzést hivatott segíteni.

Mint kiderült a laptopok leejtés és cseppállóak lesznek, valamint lopás gátló szoftverrel is felszerelik őket, több más olyan alkalmazás mellett, amelyek a diákok tanulását segítik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez