Hamarosan a peruiaknak és a kolumbiaiaknak sem kell majd vízum

 

Az EU tagországok által kedden elfogadott rendelet értelmében Peru és Kolumbia is felkerült azon országok listájára, amelyek állampolgárai számára a közeljövőben feloldhatják az európai vízumkényszert és akik ezentúl érvényes útlevéllel 90 napig tartózkodhatnak majd az EU-ban.

Annak ellenére, hogy Kolumbia és Peru is felkerült a jövőben vízmentességet élvező országok listájára, további kétoldalú megbeszélésekre lesz szükség ahhoz, hogy érvénybe lépjen a korlátozások feloldása.

Az Európai Bizottság döntésében az áll, hogy ” vízmentességet szabályozó kritériumok alapján elbírálja majd mindkét ország helyzetét” még mielőtt hivatalosan megkezdődnének a tárgyalások Peruval és Kolumbiával.

Az említett feltételek között szerepel többek között  az illegális bevándorlás kockázatának mérlegelése, a turizmus és más gazdasági előnyök felmérése is – áll az EU által kiadott kommünikében.

Az új EU szabályozást hónapokkal az után fogadták el, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén jóváhagyta a javaslatot.

Jelenleg több latin-amerikai ország – köztük Paraguay, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama és Argentína állampolgárai  is vízum nélkül utazhatnak a Schengeni országokba, maximum 90 napos tartózkodásra.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez