Magyar nők a nagyvilágban: Nóra – London, Brüsszel, Amszterdam

Budapestről Hollandiába, Belgiumba, majd Angliába. Egy igazi kozmopolitával beszélgettem, aki nyolc éve hagyta el Magyarországot, hogy Hollandia és Belgium után végül Londonban találja (meg) önmagát.

Csóka Nóra az egyetem elvégzése után Budapestről egyenesen a nagyvilágba katapultált. Sosem tervezte, hogy világutazó lesz, de volt bátorsága és lehetősége új életbe és karriertervezésbe belevágni – mindezt három ország három városában. Magyarország még mindig az otthon jelenti számára, ám az itthon kiépítésében óriási rutinra tett szert, ezeket a tapasztalatait osztotta meg a Globoporttal.

Miért döntöttél úgy, hogy elhagyod Magyarországot?

Legtöbbek gondolatával ellentétben nem tudatos döntés volt, hogy összepakolom a bőröndömet és külföldre megyek ’szerencsét próbálni’. A Budapesti Gazdasági Főiskola Nemzetközi gazdálkodás szakán angolul végeztem tanlmányaimat. A tanrend keretében volt rá lehetőségem, hogy a négy éves képzés második felét az Avans társiskolában végezzem Bredában, Hollandia déli részén. Ez úgymond egy double-degree program volt, amivel két legyet ütöttem egy csapásra: a magyar és holland alapszakos diplomát is megkaptam egyszerre. ( A matekosok kedvéért: 8 év helyett 4 évbe telt a két suli elvégzése).

Hogyan kerültél oda, ahol most élsz?

Kanyargósan vezetett az élet Londonba. Az alapszakos szakdolgozatom egy féléves szakmai gyakorlaton kellett, hogy alapuljon. Ekkor 2009-et írtunk. Hollandiába is begyűrűzött a gazdasági válság, akárcsak a 70-es években az olajválság a szocialista blokkba. Nehezebben lehetett munkát kapni, így gyakorlatos diákokra is csökkent a kereslet. Az amúgy is fizetésmentes gyakorlatokra a belső piacon lévő holland diákokat helyezték. Először a Fortis Bankhoz jelentkeztem, ami két héttel az interjú után csődbe ment. Így kötöttem ki Brüsszelben nyolc hónapra, majd Amszterdamban horgonyoztam le, hogy megszerezzem a mester diplomámat. Itt terveztem elkezdeni a nagybetűs életet is.

10012442_10203335242439468_317072515_n

Egy idő után korlátozva éreztem magam, sem szakmailag, sem a magánéletben nem tudtam kibontakozni. A boltok hét közben ötkor bezárnak és 16:45-kor már zárják a kasszát, az uszodába is csak a megadott időpontokban tudsz menni. Hétvégén 10-től 12 óráig lehetett távokat úszni. Megvan tehát minden, ami más országokban, de az életet nagyon szigorúan a nyitva tartások köré kellett szervezni, és csak pár helyszínen űzheted a hobbidat. Amszterdam nagyon multikulturális, rengeteg nemzetközi barátságot kötöttem diák- és munkatársaimmal egyaránt. Egy napon párommal egy nagyon jó barátomat látogattuk meg Londonban és elragadott minket a város dinamikája. Úgy éreztük, sokkal több a magánéleti és karrierbeli lehetőség is itt. Mert ’ami nincs Londonban, az nem létezik’.

Brüsszelben nem jelentett gondot a francia nyelv hiánya?

Brüsszelbe egy szakmai gyakorlatra jelentkeztem a Robert Boschoz. Nemzetközi diákokat vettek fel, így nem volt kritérium tudni franciául. Sokat kellett Hollandiába utaznom az ottani irodákat ellenőrizni. Szerintem ezért volt inkább fontosabb, hogy hollandul tudok, és nem franciául. Azt viszont észrevettem, hogy fő állású munkákhoz kell a francia. A közéletben sem árt, mivel sok helyen nem beszélnek angolul.

Jelenleg mit dolgozol Londonban?

Egy ún. Structured Finance szolgáltató cégnél vagyok pénzügyes. Az ügyfeleink banki és pénzügyi szolgáltató intézmények, akik eladják másodlagos befektetőknek az általuk kiadott autó-, lakás-, hitelkártya-hiteleket. Meglehetősen szűk piaca van, csak pár szolgáltató foglalkozik ezzel Európában. Mikor bementem interjúra, azonnal felvettek, mivel egy versenytárs cégnél dolgoztam Hollandiában. Mindemellett jó az élet-munka egyensúly is. Meló után van időm a hobbijaimmal foglalkozni. Ezt azért fontos kiemelni, mert Londonban (pláne a pénzügyi területeken) rengetegen csak a munkájuknak élnek.

london-tower

Mi mozgatott abban, hogy ilyen világutazó életet élj?

Ha visszagondolok a nyolc évvel ezelőtti önmagamra, amikor eljöttem otthonról, ahhoz képest nagyon sokat változott a szemléletem. Sose terveztem, hogy ennyit költözzek országok között. Eleinte tartottam is tőle, hogy már megint mindent fel kell építeni elölről. Egy idő után megszoktam, és rájöttem, hogy mindenütt hasonló papírmunkát kell elintéznem érkezésem után: adószám, bankszámla nyitása, lakáskeresés, stb. Az évek múlásával azonban valahol vágyok rá, hogy minél több kultúrát megismerjek, különböző nemzetiségű emberekkel beszélgessek és kössek barátságot. Minden kultúra, ahol éltem befolyásolta bizonyos szempontból az életemet. Más forrásból, mondjuk az internetről soha nem ismerhettem volna meg így egyiket sem.

Ha összegyúrhatnád a tökéletes lakókörnyezetet azok alapján, ahol eddig éltél, milyen lenne? Melyik városból, kultúrából mit emelnél át?

Nem csak a közös nyelv, hanem a közös gondolkodás miatt is könnyebb hasonló felfogású magyarokkal hosszú távú barátságot kötni. A páromat Amszterdamban ismertem meg, ő erdélyi magyar. Amszterdamban nagyon jó nemzetközi-magyar baráti közösséget hoztunk össze, ahol segítettük egymást, és közös programokat szerveztünk minden hétvégén. A hollandokról gyakran mondják, hogy nagyon egyenesen kimondják, amit gondolnak. A külföldiek ezt sokszor sértésnek veszik, pedig nem személyeskedésnek szánják a kritikát. Ebben a környezetben megtanultam, hogyan álljak ki magamért és védjem meg a saját érdekeimet.

amszterdam

Brüsszel egyértelműen a finom csoki és sör fővárosa széles spektrumú kulturális élettel. Két nap is el kellett mennem a Hadtörténeti Múzeumba, egy napba nem fért bele. Családcentrikusak, nagyobb körű családi rendezvényt szerveznek évfordulókon. Három fő etnikai és különböző anyanyelvű lakosság lakja; flamandok (holland), vallonok (francia) és németek, valamint az egyéb nyelveket képviselő közösségek. Egy ilyen ország csak úgy tud jól működni, ha mindenki tiszteletben tarja a másik népcsoportot.

Angliában szeretem a szabadságot és a lehetőségek végtelen tárházát. A hollandokkal szemben az ő kultúrájukban nagyon fontos az udvariasság, persze nem biztos, hogy a szívük mélyén azt érzik, amit mondanak. Mindenki maga dönti el, miben hisz és miben nem.

Mi hiányzik a leginkább Magyarországról?

Budapest az utóbbi nyolc évben sokat fejlődött pozitív értelemben. Feltöltődni járok haza. Legjobban a szüleim, rokonaim, a barátaim és persze a kutyánk hiányzik. Hazautazásaim során mindig igyekszem elnézni egy termálfürdőbe vagy masszázsra, mert számomra fontos az ’ép testben ép lélek’. Sokszor érzem azt, hogy turista vagyok a saját hazámban, rengeteg új étterem és kikapcsolódásra alkalmas hely nyílt, mióta nem élek otthon. Persze, ez mind pozitív, hiszen szeretek újdonságokat megismerni.

Ha azt mondod, hogy otthon, mire gondolsz?

Az otthon mindig Magyarországra vonatkozik. Az adott hely, ahol éppen élek, az itthon szóval írható le.

Tervezel visszatérni Magyarországra, vagy kint képzeled el az életed?

Hosszú még az élet, így nem zárom ki, hogy egyszer rövidebb vagy hosszabb időre visszatérjek. Most úgy érzem, hogy jelenleg ott vagyok, ahol lennem kell.

Mi az, ami könnyebb kint?

Sokaktól azt hallom és magamon is azt veszem észre, hogy Londonban megvalósíthatod önmagad. Ha igazán utánajársz, rövid idő alatt találsz olyan munkát, amit szívesen csinálsz. Első kézből juthatsz a szakmádon belül információhoz, mivel rengeteg olyan, szakmájában világszinten tevékenykedő ember dolgozik itt, akik valóban szenvedélyesen szeretik munkájukat.

A holland városokban könnyű a közlekedés. Az ország lapos, alkalmas biciklizésre. Országszerte külön biciklisávban közlekednek a kétkerekesek. Bicikli nélkül is könnyű a közlekedés, a városok között nagyon gyakran járnak a vonatok. Egyáltalán nem ritka, hogy egyesek másik városból, akár nyolcvan kilométerről járnak be dolgozni. Amíg nem kaptam albérletet Brüsszelben, én is Hollandiából ingáztam egy hónapon át. Szüleim ennek hallatán kicsit meg is hökkentek, de nem tartott több időbe, mint Budapest egyik feléből eljutni a másikba.

hollandia-zaanse-schans

A Hollandiában tanuló diákoknak – a hollandoknak és az EU-s diákoknak egyaránt – az állam heti 8 órás munkaért adott tanulmányi támogatást. Ennek előnye, hogy csak a költőpénzt kell megkeresd, mert a támogatás elég az albérletedre és a tandíjra. Mindemellett remek lehetőség arra, hogy megtapasztald, milyen dolgozni. Mindez összeegyeztethető az iskolával, a vendéglátóiparban például maximálisan a tanórákhoz tudod igazítani a munkabeosztást.

Belgiumnak az a nagy előnye, hogy remek hosszú hétvégéket lehet szervezni országon belül és kívül is.  London, Amszterdam, Luxemburg, Frankfurt 1-2 óra alatt elérhető. Mivel az országnak három hivatalos nyelve van, könnyen megtanulhatod itt őket. Olcsóbb például itt megtanulni franciául, mint Franciaországban.

Mi a tapasztalatod, mit gondolnak kint a magyarokról?

Utazásaim során engem eddig mint egyént és nem mint más nemzetiségű állampolgárt ítéltek meg. Ez az, ami igazán számít, legalább is itt Londonban, nem a hovatartozásod. Magam is ilyen alapon vélekedek másokról, mintsem hogy közhelyes sztereotípiákba essek. Általános megítélés, hogy jó munkás emberek vagyunk, akik maximális odafigyeléssel és szakértelemmel becsületesen végzik munkájukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez