Magyar hajléktalan halála a parlament előtt Londonban

Gyász a Westminster metrómegállóban, ahol a parlamenti képviselők is naponta megfordulnak.

Meghalt a 42 éves magyar hajléktalan, akit mindenki szeretett London belvárosában. Magyar barátja, a 22 éves Kasza Gábor talált rá: már teljesen elkékült a hidegtől. Hányadékában feküdt – eszméletlenül. Hívták a mentőket, akik kórházba is vitték, de ott már nem tudtak rajta segíteni.
Remes Gyula remek ember volt. Segítőkész – meséli Kasza Gábor a Guardian című lap belvárosi tudósítójának. Nem kellett volna meghalnia. Jelentkezett a hajléktalan szállón, de elutasították, mondván: nincs hely! Pedig nagyon boldog volt, mert úgy érezte, egyenesbe jött a sorsa Londonban. Talált munkát: kukta lett volna egy étteremben. “ Mennyi kaját kaphatok ott!” – újságolta magyar barátjának. Most a képe díszíti a metrólejáratot és a megállót, ahol naponta sietnek át a parlament tagjai. Csak egyikük, a munkáspárti Ed Milliband állt meg, hogy érdeklődjön: mi történt? Különben a képviselők teljes nyugalommal vágnak át a hajléktalancsapatokon, melyek ott éjszakáznak a Westminster metrómegálló körül. Remes Gyula a második olyan hajléktalan, aki idén meghalt közülük, szinte a parlament lépcsőin.

Angliában és Walesben csaknem hatszáz hajléktalan halt meg tavaly – írja a Guardian. Öt év alatt 24% az emelkedés. Miért halnak meg a hajléktalanok? – tudakolta a lap tudósítója.

Nem a fagy, hanem az alkohol vagy a kábítószer végez velük. Ez a véleménye a hatvanéves Timnek, aki jó barátságban volt az elhunyttal. A veterán hajléktalan szerint az áldozatok többsége alkoholista vagy drogos. Remes Gyula is naponta legalább két marihuánás cigarettát szívott el, de volt, amikor többet. Ezenkívül ivott is: imádom Stellát! – mondta mindenkinek. Eleinte mindenki azt hitte, hogy nejéről vagy barátnőjéről beszél, de azután kiderült: a Stella Artois meglehetősen kommersz belga sörrel állt bensőséges kapcsolatban.

Közben a brit honatyák, akik fapofával sétálnak el a hajléktalanok mellett, azt tervezik, hogy a jövőben nem engedik be Nagy-Britanniába a hasonló hajléktalanokat. Mind Remes Gyula, mind jó barátja, Kasza Gábor magyar állampolgár.

A Brexit után a többség csak akkor kap vízumot, ha Nagy-Britanniának szüksége van rá. A Daily Mail megszerezte a törvénytervezetet, mely szerint 80%-ban azok kapnának vízumot, akik bizonyíthatóan jó szakmával rendelkeznek és be tudnak illeszkedni a brit társadalomba. A maradék 20% jut a családok egyesítésére. A Remes Gyulához vagy Kasza Gáborhoz hasonló uniós polgárok, akik hajléktalanként tengődtek vagy tengődnek ma is Londonban vagy másutt Angliában, teljesen esélytelenek lennének a bevándorlásra. A brit honatyák jelentős része épp ebben látja a Brexit értelmét, hogy megakadályozza “a lúzerek importját” az Egyesült Királyságba.

De mi lesz a hazai lúzerekkel? Azoknak a hajléktalanoknak a zöme, akik gyászolják magyar társuk halálát a Westminster metrómegálló környékén, brit állampolgár. Igaz, hogy egy részük télen bevonul a hajléktalanszállóra. Amint ugyanis lehűl az idő, életveszélyes lehet az utcán éjszakázni – magyarázza Tim. A veterán hajléktalan egy hatvan körüli törékeny sorstársát még épp időben vitette kórházba a mentővel. Különben két halottunk lett volna itt a Westminster környékén, nem csak a magyar Gyula – mondta a helyi hajléktalan közösség filozófusa a Guardian című londoni lapnak, mely nagy cikkben számolt be arról, hogy egy magyar hajléktalan halt meg a parlament lépcsőin Londonban.

Fotó: The Guardian

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez