Lehet-e egy EU-biztos főnök egy offshore cégben?

Bahama Papers címmel teszik közzé a világlapok azt a botránysorozatot, mely az offshore cégeket érintik. Neelie Kroes asszony Brüsszelben a gázpiac liberalizálása érdekében ügyködött, mint az Európai Unió biztosa.

Közben viszont főnök volt a Mint Holdings Limited nevű offshore cégnél. Amelyik mivel foglalkozott? Energiaiparban érintett cégek részvényeinek a felvásárlásával! Ez bizony enyhén szólva sajátos érdekösszefonódást jelez. Jean-Claude Juncker, az EU Bizottságának elnöke magyarázatot vár a holland ex-biztosasszonytól. Ugyanez a véleménye az Európai Parlament elnökének, Martin Schulznak.

Neelie Kroes elő is állt egy magyarázattal, de ez aligha nyugtatott meg bárkit. Azt közölte, hogy mielőtt uniós biztos lett, már lemondott operatív tisztségéről az offshore cégben. Igaz: elmulasztotta ezt feltüntetni a hivatalos életrajzában, ahol elhallgatta azt, hogy offshore cégben érdekeltsége van a Bahamákon! Mindez azért különösen kínos, mert az EU bizottságának exelnöke, aki ebben a minőségében Kroes asszony főnöke volt Brüsszelben, nemrég kapott zsíros állást a Goldman Sachs New York-i pénzintézettől. Mindez elvileg összeférhetetlen kellene hogy legyen, hiszen az európaiak érdekeinek képviselete nem teszi lehetővé egyidejűleg magánérdekek érvényesítését. Ezért nagy a felzúdulás az Európai Parlamentben, ahol szankciókat követelnek az ex-biztosasszony ellen, aki “megfeledkezett” offshore cégéről, amíg Brüsszelben az Európai Unió egyik biztosa volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez