A 93 éves Kissinger visszatér?

Az amerikai diplomácia veteránja jelenleg órákat tölt azzal, hogy tanácsokkal látja el Donald Trump új nemzetbiztonsági csapatát, melyet Michael Flynn tábornok vezet.

Henry Kissinger azok közé a kevesek közé tartozik, akik bármikor felhívhatják az Egyesült Államok megválasztott elnökét, aki január 20-án veszi át a hatalmat. Ő tanácsolta Donald Trumpnak, hogy az ExxonMobil elnökét, Rex Tillersont nevezze ki külügyminiszternek. Amikor pedig emiatt támadták Trumpot, akkor személyesen védte meg a kinevezést, mondván: az új külügyminiszter orosz kapcsolatai hasznára lehetnek az Egyesült Államoknak. Rex Tillersont Putyin elnök is kitüntette, ezért Amerikában sokan túlságosan oroszbarátnak tekintik. Ebben hasonlít Flynn tábornokra, a kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadóra, aki szintén jó kapcsolatokat ápol Putyin orosz elnökkel.

Az új, többpólusú világban Oroszország a nemzetközi egyensúly része, és nem jelent fenyegetést az Egyesült Államok számára! Ezt hangsúlyozta Henry Kissinger tavaly Moszkvában a nemzetközi Gorbacsov-konferencián. Ez jelentős különbség nemcsak az Obama kormányzat diplomáciájához képest, de olyan republikánusoktól is eltér, mint John McCain. A szenátus védelmi bizottságának elnöke a szilvesztert Ukrajnában töltötte, hogy megerősítse az USA elkötelezettségét abban az országban, melynek kormányzatát maga segítette hatalomra. Az orosz-ukrán konfliktus következtében Putyin egy népszavazás után annektálta a Krím félszigetet. Ezt sem az USA, sem pedig az Európai Unió nem fogadta el. Ezért szankciókkal sújtották Moszkvát. Trump politikája változást ígér ezen a téren, és ebben hasznára lehetnek a 93 éves Kissinger tanácsai – hiszen az USA egykori külügyminisztere minden évben legalább egyszer ellátogat Moszkvába és Pekingbe, ahol az első számú vezetők fogadják őt a legnagyobb tisztelettel..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez