A Magyar Hollywood Tanács Szombathelyen emlékezett a filmszakma nagy magyarjaira

A híres hollywoodi magyarok hazai emlékhelyeit körbejáró Magyar Hollywood Túra Projekt újabb állomása Szombathely volt. Kraszna-Krausz Andorra emlékeztek a résztvevők.

Tavaly szeptemberben alakult meg a Magyar Hollywood Tanács. A civilszervezetet Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul alapította, és a magyar kötődésű hollywoodi Oscar-díjasoknak és az álomgyárban világraszóló karriert elért filmeseknek állít emléket. Idei második kirándulásukon a Kraszna-Krausz Andor szombathelyi szülőházán lévő emléktáblát koszorúzták meg. A világhírű fotóművész és filmkritikus 1904. január 12-én született.

dscf0001

Az eseményhez kapcsolódó ünnepi megemlékezésen először a város polgármestere, Puskás Tivadar mondott köszöntőt. Megemlítette, hogy idős korában, 1985-ben Kraszna-Krausz hazajött érettségi találkozóra, ami jelzi kötődését a városhoz.

szombathely-polgarmestere-puskas-tivadar-es-bokor-balazs
Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, az “Én Hollywoodom” című könyv szerzője rövid előadásában bemutatta annak a 24 magyar sztárnak az életét, akiknek emlékét a Los Angeles-i Hollywood bulváron is megörökítették. Ezután tért rá Kraszna-Krausz Arnold életútjának bemutatására. A híres magyar fotós alapította 1938-ban a Focal Press kiadót, melynek legnépszerűbb kiadványa a még ma is használt, 81 kiadást megélt, összesen több mint egymillió példányban elkelt “The All-in-One Camera Book”. Kraszna-Krausz 1985-ben létrehozott egy alapítványt, mely évente jutalmazza a kiemelkedő fotográfiai szakírókat. Sajnos magyarok még nem voltak a díjazottak közt.

bokor-balazs

A szombathelyi esten vendégei is voltak Bokor Balázsnak. Pannoniay Boglárka független filmes a most 101 éves, több mint 10 évet a Gulágon töltött vitéz békei Koós Ottó életéről forgat dokumentumfilmet. A forgatás és a finanszírozás nehézségeiről és érdekességeiről mesélt.

pannoniay-boglarka-es-bokor-balazs

Mathiász Gábor a Hungarikum Szövetség alelnöke.A Magyar Hollywood Tanács szeretné elérni, hogy a magyar filmes hagyományok is hungarikumok legyenek, és ehhez várják a szövetség segítségét. Mathiász Gábort a Tanács Hungarikum nagykövetté nevezte ki.

mathiasz-gabor-a-hungarikum-szovetseg-alelnoke-es-bokor-balazs

A harmadik vendég Havas Miklós producer volt. A korábban az Irie Maffiában is basszusgitározó filmes szakember legújabb filmjéről, a Cziffra György életéről szóló “Virtuóz”-ról mesélt az érdeklődő közönségnek.

havas-miklos-es-bokor-balazs

 

 

 

 

(Visited 55 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez