5 tanács a dalai lámától, amit idén is érdemes észben tartani

Tibet vallási és politikai vezetője a boldogságról, önmagunk megismeréséről és a meditáció fontosságáról is beszélt, de a pénteken hivatalba lépő Donald Trumpot sem hagyta említés nélkül a héten egy vele készült interjúban.

A CNN riporterének nyilatkozó dalai láma szerint az elnök természetesen nagyon fontos személy. “De én általában mindig azt mondom az embereknek, hogy a világ az emberiséghez tartozik. Minden nemzet az emberekhez tartozik” – mondta az Emory-Tibet szimpóziumán az indiai Drepung egyetemen, decemberben, amikor Donald Trumpról kérdezték.

A spirituális vezető azt már korábban is kifejtette, hogy szerinte a beiiktatása után meg fog változni az új amerikai elnök viselkedése, és vélhetően felelősségteljesebb hangnemre vált majd. Most azonban azt is elmondta, hogy mivel Amerikában nem totalitárius rendszer van, hanem demokrácia, ezért sokkal több múlik a körülötte dolgozó csapat munkáján, mint magán az elnökön.

A hallgatóságot jótanácsokkal is ellátta, amiket most megosztunk. Íme tehát, mire érdemes figyelnie az idén (is), hogy boldog, kiegyensúlyozott élete legyen, attól függetlenül, hogy mi történik Ön körül a világban.

Az együttérzés fejlesztése

A dalai láma szerint a boldogság elsősorban a saját mentális hozzáállásunktól függ, ezért érdemes magunkon megtanulni elsőként az együttérzés gyakorlását. Tanulni, megfigyelni és fejleszteni magunkat mindig jó befektetés. A kritikus hozzáállást kedvességre cserélni és megtanulni elnézőbbnek lenni a saját hibáinkkal szemben – ez sokat segíthet a teljesebb élet elérésében. Azt is elmondta viszont, hogy a saját magunkkal szemben érzett együttérzést nem szabad összetéveszteni az önsajnálattal. A lényeg, hogy ha valaki őszinte magához és az érzéseihez, akkor a körülményektől függetlenül megtalálhatja a boldogságot.

hands-1947915_960_720

 

A meditáció fontossága

Ha csak napi tíz percet is, de időt érdemes szánni a meditációra, hiszen a rendszeres gyakorlásnak számos pozitív hatása van. A dalai láma minden reggel hajnal háromkor kel, és napi öt órát meditál. Bár a legtöbb embernek nincs erre ideje, kutatások bizonyították, hogy a rendszeres meditáció jó hatással van az ember hangulatára, segít a stresszkezelésben, fejleszti a figyelmet és a memóriát is.

meditacio

 

A harag elmúlik

A harag csak egy pillanatnyi állapot lehet, nem szabad engedni, hogy átvegye felettünk az uralmat és meghatározza a gondolkozásunkat, mert az könnyen vezethet depresszióhoz, álmatlansághoz, evési zavarokhoz, szívproblémákhoz és további rendellenességekhez is. Sokat segíthet, ha együtt érző emberekkel vesszük körül magunkat, így ugyanis könnyebben kezeljük a negatív érzéseket.

harag elmulik

 

Segíteni jó

Újabb kulcs a boldogsághoz, ha másokért teszünk valamit. A mások szolgálatáért végzett munka ugyanis – a körülményektől függetlenül – önbizalommal és a boldogsággal tölti el az embert. Lehet ez önkénteskedés vagy csak egy feldúlt ember meghallgatása – a lényeg a segítő szándék. Az önkéntes munkának kutatásokkal bizonyított előnyei is vannak: végzői között kevesebben küzdenek depresszióval, vérnyomásuk is kiegyensúlyozottabb, tovább élnek és kevésbé érzik magukat magányosnak, mint azok, akik sosem önkénteskedtek.

segiteni jo

 

Játsszál, mint egy gyermek

A dalai láma szerint a gyerekek sokkal elfogadóbbak és kevésbé ítélkezőek, mint a felnőttek, ezért érdemes táplálnia a gyermeki énjét mindenkinek. „Őket nem érdekli, milyen a többiek vallása vagy a nemzetisége, sem a családi háttere. Az ember alaptermészetének része a könyörületesség” – mondta Őszentsége, aki arra is buzdított, hogy legyünk játékosak. A legjobb példa erre ő maga, aki még a komoly témák fejtegetése közben is mindig jó kedélyű.

gyernek

„Arra mindig van remény, hogy tegyünk valamit. Nem számítanak a nehéz körülmények, ez tényleg megéri. Tégy erőfeszítést magad vagy mások érdekében és ha valóban elkötelezett vagy, még ha az egy kisebb erőfeszítés is, az eredmény jönni fog. Ez hatalmas elégedettséggel tölt majd el, amitől aztán boldognak érzed magad” – mondta a dalai láma az interjúban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez