Durva összecsapások és bevándorlóellenes tüntetések Dél-Afrikában

A helyiek a bevándorlókat okolják a magas bűnözési statisztika és a munkanélküliség miatt.

A dél-afrikai rendőrség gumilövedékekkel, könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta fel Pretoriában a kövekkel és botokkal felfegyverzett embereket, akik az ott élő bevándorlók miatt vonultak ki az utcákra. Dél-Afrika közigazgatási fővárosában pénteken több mint százan gyűltek össze és a bevándorlók kiutasítását követelték, azzal vádolva őket, hogy miattuk terjed a bűnözés és elveszik a helyiektől a munkát is.

„Patthelyzet alakult ki a mintegy száz tüntető és a körülbelül szintén ugyanekkora számú, többnyire szomáliai bevándorló között. Utóbbiak azt mondták, azért mentek ki, hogy megvédjék családjaikat és üzleteiket” – mondta az Al Jazeera riporterének egy ottani lakos.


A probléma nem új keletű, már közel tíz éve rendszeresek az összetűzések a helyi lakosok és a betelepültek között: 2015-ben több halálos áldozata is volt a bevándorlók és a helyiek összecsapásának, 2008-ban pedig 62 ember halt meg hasonló okból.

A pénteki tüntetés mögött álló szervezet egy petíciót is átadott a kormánynak, amelyben arra kérik a döntéshozókat, hogy tanítsák meg a bevándorlókat a nyelv helyes használatára, szerintük ugyanis nem tudnak rendesen beszélni a helyiekkel.

A dél-afrikai elnök, Jacob Zuma a legnagyobb nyugalommal reagált az akcióra: „Több idegen ország lakója is él Dél-Afrikában és ők törvénytisztelő polgárok, akik hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez is. Nem jó rásütni minden külföldire a jelzőt, hogy drogdíler vagy emberkereskedő” – mondta az elnök az Associated Press hírügynökségnek. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy részben jogosak a tüntetők panaszai, hiszen sok cég alkalmaz illegális bevándorlókat alacsonyabb bérért, de ez ügyben fejlődést ígért a jövőben.

A hét elején több nigériai bevándorló házát és üzlethelyiségét támadták meg a pretoriai kerületekben, de a szomáliai és etióp kisebbség is gyakran esik áldozatául erőszakos cselekményeknek. Az országban jelenleg 25 százalékos a munkanélküliség, de ennek ellenére még mindig a Dél-afrikai Köztársaság az egyik vezető gazdaság az afrikai kontinensen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez