Harc helyett faültetésre buzdít a tálib vezér

Fegyver helyett facsemetét fogna a kezébe Afganisztánban Mullah Haibatullah Akhundzada, a tálibok vezetője.

A kemény tél után közeledik a tavasz Afganisztánban is, ami újabb erőszakhullám képét vetíti előre, a tálibok ilyenkor ugyanis újult erővel indítanak támadásokat. A tálib vezető azonban idén másképp indítja a tavaszi szezont és mindenki legnagyobb meglepetésére egy négy nyelven kiadott nyílt levélben faültetésre buzdítja az afgánokat.

„A faültetés fontos eleme a környezetvédelemnek, a gazdasági fejlődésnek és a Föld szépítésének. A Mindenható Allah összekapcsolta az embereket és az állatokat a növényekkel. A növények a Földből táplálkoznak, míg az emberek és állatok a növényekből. Ha a növények és a fák elpusztulnak, maga az élet kerül veszélybe” – fogalmazott a levélben a tálib vezér Mohamed Próféta szavait idézve.

Az afgán elnök, Ashraf Ghani szóvivője gyorsan reagált a közleményre. Kiderült, hogy a kormány egyáltalán nem lelkesedik a szívhez szóló levélért:

„A tálib mozgalomról a megalakulása óta a harc, a bűnözés és a pusztítás jut az emberek eszébe. Mégis hogy jutnak el addig, hogy faültetésről és a környezet védelméről beszéljenek?” – kérdezte a szóvivő.

A levél pedig akár jogos és aktuális is lehetne, eltekintve a forrásától, mivel a legtöbb afgán város – beleértve a fővárost, Kabult is –, túlnépesedett és kevés zöldterület vagy park van a területén. Az afgán egészségügyi minisztérium jelentése szerint körülbelül 4000 lakos hal meg évente valamilyen légszennyezettséghez köthető betegségben Kabulban.

Wahid Muzhda politikai elemző szerint azonban az ilyen jellegű megnyilvánulásokat a tálibok részéről politikai szándékok motiválják. Szerinte ugyanis azért kampányolnak a környezetvédelemmel, hogy azt kommunikálják: képesek felvilágosult vezetésre azokon a területeken, amelyeket ellenőrzésük alatt tartanak – számolt be róla az ABC News.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez