Németország attól fél, hogy megijeszti Európát, ha fejleszti a haderejét

A német külügyminiszter észtországi látogatásán beszélt a NATO célkitűzéseiről és a német hadsereg bővítéséről.

Sigmar Gabriel szerdai tallini látogatásán elismerte, hogy Németországnak többet kell a hadsereg bővítésére költenie, de fenntartásait is megfogalmazta a 2014-ben, Wales-ben kitűzött célokkal kapcsolatban. Ezek szerint a NATO tagállamainak 2024-ig el kell érniük, hogy GDP-jük legalább két százalékát költsék katonai kiadásokra.

“Figyelembe kell vennünk, hogy Európa akar-e egy olyan Németországot, amely 60 milliárd eurót költ évente a hadseregére” – mondta a német külügyminiszter a riportereknek.

A kérdés az új amerikai elnök, Donald Trump beiktatásával vált újra aktuálissá, Amerika ugyanis igazi előrelépést akar a védelmi kiadásokban. A NATO jelenlegi 28 országából most csak az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország éri el a két százalékos limitet.

Németország jelenleg 1,2 százalékot költ az éves GDP-ből katonai kiadásokra, míg Észtország idén azt tervezi, hogy 2,2 százalékot fordít majd a haderejére.

A német külügyminiszter azt is elmondta, hogy szerinte a nagyobb költekezések semmit nem garantálnak, már ami a globális biztonságot illeti.

“A legtöbb háború és az egyre súlyosbodó menekültválság, amivel jelenleg is szembenézünk nem azzal oldhatók meg, ha többet költünk a fejlesztésekre, hanem azzal, ha megvédjük az embereket az éhezéstől, a szegénységtől és a háborútól” – mondta az AFP-nek a német külügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez