Arcfelismerő szoftverrel küzdenek a vécépapír-tolvajok ellen Pekingben

A komikusnak tűnő biztonsági intézkedésre azért van szükség, mert egyre többen viszik haza a vécépapír-tekercseket a nyilvános toalettekből.

Peking legnagyobb nyilvános toalettje sajátos módszerrel veszi fel a harcot azok ellen, akik eddig hazavitték a vécépapírt. Sokan voltak ugyanis, akik ahelyett, hogy vettek volna maguknak, inkább zsebre tették a kihelyezett tekercseket. Erre azonban már nincs lehetőségük, mivel a létesítmény arcfelismerő szoftvert telepített az illemhelyiségbe. Így már csak az juthat hozzá a toalettpapírhoz, aki beleegyezik abba, hogy szkenner előtt ellenőrizzék a személyazonosságát.

Az, aki túl sokat jár az illemhelyiségbe, a későbbiekben kizárásra kerül, ha pedig valami miatt nem sikerül az azonosítás, 9 percet kell várni a következő szkennelésig. Az intézkedés amellett, hogy adatvédelmi aggályokat vet fel, bizonyos “sürgős esetekben” rendkívül kellemetlen lehet. A több perces várakozás akár több órának is tűnhet, hiszen az emberek többsége akkor megy a nyilvános vécékbe, ha már nagyon rájön a kényszer. A cég szerint azonban a nyugdíjasok rendszeresen odajártak az ingyen papírért, ezért döntöttek úgy, hogy bevezetik az új rendszert – számolt be róla a The Guardian.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez