Franciaország legfiatalabb elnöke lehet Emmanuel Macron, akinek a neje 24 évvel idősebb

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő – tartja a mondás, és ez Emmanuel Macron esetében százszázalékosan igaz.

Ő tett azzá, aki vagyok – vallotta a választási kampány során a 39 éves elnökjelölt, aki az első helyen végzett a választás első fordulójában. A pár egy jezsuita középiskolában találkozott, ahol Brigitte Trogneux tanított, Emmanuel Macron pedig félszeg diák volt. A tanárnő drámakört vezetett a középiskolában. Ide jelentkezett az ifjú Macron, hogy leküzdje félszegségét. 17 éves volt amikor ezzel a kijelentéssel lepte meg a tanárnőjét: akármi lesz, de feleségül veszem! Brigitte asszony ekkor már férjnél volt. Három gyereket nevelt. Így hát természetesen nemet mondott. De Emmanuel Macron nem adta fel. Elvégezte az egyetemet és sikeres befektetési bankár lett. Aztán újra megkérte a tanárnő kezét, aki ekkor már nem mondott nemet. Tíz évvel ezelőtt házasodtak össze.

Emmanuel Macron egy éve lépett ki a szocialista kormányból, ahol gazdasági miniszter volt. A kilépés oka: jelöltette magát az elnökválasztáson. Fiatalon és támogató párt nélkül – ez tiszta őrületnek tűnt. Csak a felesége bízott benne. Igaz, hogy Brigitte asszony sem hitte, hogy így bejön a számítás. Ő arra gondolt, hogy Franciaország most megismeri Emmanuel Macront, aki így öt év múlva már eséllyel indulhat az elnökválasztáson.

Csakhogy senki sem számolt azzal, hogy a franciáknak mennyire elegük van a hagyományos politikai osztályból. Francois Hollande elnök kénytelen volt lemondani az újrázásról. Sárközy exelnök kibukott az előválasztáson. Végül vasárnap az újonc Macron lett az első több mint 23%-kal és az outsider Marine Le Pen a második, mintegy két százalékkal elmaradva. A legtöbben biztosra veszik Párizsban Macron győzelmét. Akkor pedig Brigitte asszony beköltözhet az Élysée-palotába. Ahol minden bizonnyal nemcsak First Lady, de főtanácsos is lesz férje mellett, aki még mindig csak 39 éves és teljesen újonc a politikában. Az új First Lady – ha az lesz – viszont háromgyermekes családanya és hét unokája van, vagyis két lábbal áll a valóság talaján. Márpedig realitásérzékre mindenképpen szüksége lesz az új elnöknek, hiszen Emmanuel Macron húsbavágó reformokat ígér Franciaországnak.

Fotó: Emanuel Macron és Brigitte Trogneux / Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez