Felrobbantotta magát négy bekerített dzsihádharcos Bangladesben

A rendőrség fülest kapott, hogy a JMB iszlamista szervezet merényletre készülődik az ország északi részén, Shibganj városában. Bekerítették a dzsihádharcosokat, akiket megadásra szólítottak fel. Gépfegyvertűz volt a válasz.

Tűzharc bontakozott ki, majd a rendőrök újra megadásra szólították fel a fanatikus iszlamista harcosokat. Akik egy kukkot sem válaszoltak, viszont felrobbantották magukat. Mind a négyen meghaltak.

Bangladesben nagyszabású terrorellenes tisztogatás zajlik azt követően, hogy múlt nyáron a fővárosban, Dakkában egy kávézót támadtak meg a dzsihádharcosok. 22-en meghaltak és sokan megsebesültek. Az áldozatok között voltak külföldiek is. A merényletért az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget. Bangladesben a kormány tagadja, hogy az ország területén az Iszlám Állam dzsihádharcosai tevékenykednek.

A hatóságok szerint arról van szó, hogy egyes fanatikus csoportok vezetői letették a hűségesküt Abu Bakr al-Bagdadinak, az önjelölt kalifának. Hónapok óta ezeknek a fanatikus csoportoknak a felszámolása zajlik Bangladesben. A több mint 160 millió lakosú ország népe az iszlámot követi. A lakosságnak csak egy töredéke ért egyet a vallási fanatizmussal, de Bangladesben az iszlamista szervezeteknek fontos szerep jutott a nemzeti identitás megfogalmazásában.

Ezért minden kormányzatnak nehéz dolga van, amikor fel kell lépnie az iszlamista szervezetek ellen, melyek olykor hajlamosak terrorakciók elkövetésére. Ráadásul Banglades a világ egyik legszegényebb országa, a rendőrség eszközei végesek, miközben az iszlamista szervezetek komoly támogatást kapnak a Közel-Keletről. Ezért van jelentősége a nagyhatalmak által sürgetett tisztogató akciónak az iszlamista terrorizmus ellen Bangladesben, ahol most négy dzsihádharcos inkább felrobbantotta magát, minthogy megadják magukat az őket bekerítő rendőröknek.

Fotó: rendőrök Dakkában a tavaly nyári merénylet után / Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez