Fogolycsere Nigériában – kiszabadult a Boko Haram által elrabolt 82 iskoláslány

276 lányt vittek magukkal 2014 tavaszán egy középiskolából a fanatikus iszlamista szervezet harcosai, akik ellenzik a szebbik nem tanulását.

A Boko Haram haussza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás! 57 lánynak szinte azonnal sikerült megszöknie, később már csak kisebb csoportok nyerték vissza a szabadságukat. A nigériai sajtóban olyan hírek terjedtek el, hogy a 16-18 éves lányokat erőszakkal férjhez adják a dzsihádharcosokhoz. A tömeges lányrablás nemzetközi felháborodást keltett: Obama elnök is különleges alakulatot küldött Nigériába, de hiába. Senki sem akadt a lányok nyomára, akiket valószínűleg a szomszédos Csádban és Kamerunban őriztek a dzsihádharcosok.

A nigériai kormányzat hónapok óta tárgyalásokat folytatott a lányok kiszabadítása érdekében. Végül Buhari elnök irodája bejelentette: a tárgyalások sikeresek voltak és 82 lány kiszabadult. Őket az államfő vasárnap fogadja a fővárosban. Cserébe a Boko Haram börtönben levő emberei nyerték vissza a szabadságukat. Arról nincs hír, hogy a többi elhurcolt lánnyal mi lesz. A családok most mindenesetre izgatottan várják a listát: melyik 82 lány szabadult ki abból a 276-ból, akiket 2014 áprilisában a Boko Haram elrabolt Nigéria északi részén?

Fotó: Twitter – ICRC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez