Több nőt szeretne a parlamentbe az új francia elnök

Feminista vagyok! – hangsúlyozta választási kampánya során Emmanuel Macron, aki a női egyenjogúságot az egyik legfontosabb céljának tekinti. Pártjának élén is egy nő követi: az 58 éves Catherine Barbaroux. Franciaország új elnöke azt szeretné, ha pártja képviselőjelöltjeinek legalább a fele nő volna.

A júniusban megrendezendő parlamenti választás döntő fontosságú az új elnök számára, hiszen reformjainak megvalósítása érdekében többségre van szüksége az 577 tagú francia parlamentben.

Feleségének, a nála 24 évvel idősebb Brigitte asszonynak a szerepeltetése a választási kampányban már jelezte: fordulat várható a francia politikában, ahol a nők szerepét hagyományosan lebecsülték. Jellemző, hogy a nők csak 1944-ben kaptak választójogot abban az országban, mely az emberi jogokat már a XVIII. század végén deklarálta. Én nem fogom a függöny mögé rejteni a feleségemet! – hangsúlyozta Macron, elődeinek kétes gyakorlatára célozva. Felesége a legutóbbi időkig iskolában tanított, tehát tisztában van azzal, hogy manapság egy dolgozó nőnek milyen kihívásokkal kell szembesülnie Franciaországban.

Például azzal, hogy jelenleg egészen más anyasági segély jár annak a nőnek, aki a közszférában dolgozik, mint akit magáncégben alkalmaznak és ismét más a háztartásbeli nőknek.

Macron egyik első elnöki intézkedése az lesz, hogy egységesíti az anyasági segélyt: minden nő a legmagasabb összegű támogatást kapja, függetlenül attól, hogy milyen a jogállása.

Ezenkívül új bölcsődéket kíván épiteni a liberális elnök, hogy megkönnyítse a dolgozó nők visszatérését a munkahelyükre. A Macron házaspár természetesen tisztában van azzal, hogy hosszú harc elé néz, ha el akarja érni a teljes egyenjogúságot a politikai életben éppúgy, mint a hétköznapokban. Ezért is lesz Brigitte asszony férje tanácsadója az Élysée-palotában. A hatalom átadása vasárnap történik meg. Akkor nevezheti meg miniszterelnökjelöltjét az új francia államfő. Lehet, hogy ő is nő lesz, vagy legalábbis olyan férfi, aki komolyan veszi a női egyenjogúságot, nem úgy mint Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, mely macsó felfogásával jól kifejezi a régi Franciaországot. Pontosan azt, amelyet a 39 éves Emmanuel Macron meg akar változtatni.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez