Szuperanyák mentik meg Stockholm külvárosát a bűnözéstől

Együtt járőröznek éjszaka és figyelnek a fiatalokra, akik sok esetben hallgatnak is rájuk, így erősen csökkent a bűnesetek száma.

A Kvinnokraft nőegylet a Stockholm egyik külvárosában élő édesanyák összefogásából jött létre, 2016-ban. A szükség szülte a kezdeményezést, Fittja korábban ugyanis nem éppen a nyugodt körülményekről volt híres. A külváros évekig szerepelt a biztonsági kockázatot jelentő helyszínek között a stockholmi rendőrség nyilvántartásában, gyakoriak voltak a zavargások, a fiatalok egy része pedig könnyen csúszott bele olyan tevékenységekbe, melyek törvénybe ütköztek.

A Fatma Ipek külvárosi édesanya által vezetett éjszakai őrjáratok során több anyuka indul neki az utcáknak. Mióta ezt teszik, sokkal biztonságosabb lett a környék. A többnyire török bevándorlók lakta területen először meglepődtek a muszlim anyukák akcióján, de mivel az ő kultúrájukban nagy tisztelet övezi az édesanyákat, egy év elteltével pozitív változásokról tudnak beszámolni, hiszen a fiatalok hallgatnak rájuk.

A The Local svéd kiadásának így nyilatkozott a kezdeményezésről az ötletadó: „Volt egy ötletem, megvalósítottam és megmutattam mindenkinek, hogy mi szuperanyák vagyunk. Annak ellenére, hogy mindegyikünk 50-60 éves, képesek voltunk változást hozni. Nem csak a háztartási feladatokat tudjuk ellátni” – mondta Fatma. Aki szerint sokat segítene, ha más kerületekben is hasonlóan cselekednének a szülők, hogy megelőzzék a bajt.

Fotó: Christine Olson/TT

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez