May-Macron: közös brit-francia terv a terrorizmus elleni harcban

Nagyon konkrét programot fogadtunk el – hangsúlyozta Macron francia köztársasági elnök, aki közös sajtóértekezletet tartott Theresa May brit miniszterelnökkel az Élysée-palota kertjében Párizsban.

Magáról a tervről nem sok minden derült ki a sajtóértekezleten, de mindkét fél arról beszélt: meg kell akadályozni azt, hogy a terroristák az internetet használják céljaik elérésére. Az iszlamista terroristák kódolt emailek segítséggel szervezik az akcióik jórészét. Ezeknek a kódoknak a megszerzését létfontosságúnak tartja mindkét állam titkosszolgálata. Ezenkívül rá akarják venni a szolgáltatókat, hogy tiltsanak be minden olyan tartalmat, mely kedvező színben mutatja be a terroristák tevékenységét.

Franciaország és Nagy-Britannia első számú célpontja az iszlamista terrorizmusnak. Ennek részben az az oka, hogy a terroristák szimbolikus célpontokat keresnek Európában, és erre Párizs és London tökéletesen megfelel. Ezenkívül mindkét országban népes muzulmán közösség él, akik között – ha kis számban is – de vannak olyanok, akik szimpatizálnak az Iszlám Állammal. Mind a britek, mind pedig a franciák részt vesznek az Iszlám Állam elleni hadműveletekben, ezért is támadják előszeretettel ezt a két országot az iszlamista terroristák.

Természetesen a Brexit is szóba került a brit-francia csúcson Párizsban. Minthogy ez volt Theresa May első látogatása külföldön választási kudarca után, Macron elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni: a brit kilépés nem elkerülhetetlen! Az ajtó nyitva áll továbbra is Nagy-Britannia uniós tagsága előtt. May miniszterelnök viszont közölte: a Brexit-tárgyalások a jövő héten megindulnak, mert Nagy-Britannia lakossága népszavazáson tudatta: ki akar lépni az EU-ból. Végül a brit miniszterelnök és a francia elnök megnézte a két válogatott barátságos futballmérkőzését, melyet ezúttal Franciaország csapata nyert meg.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez