Négyéves ópiumfüggő kisgyereket is kezeltünk

Ezt nyilatkozta az Anya elnevezésű drogelvonó főnökasszonya az Rt.com orosz hírügynökség tudósítójának Kabulban. Az ENSZ most tette közzé a jelentését arról, hogy milyen veszélyesen megnőtt az ópiumfogyasztás az egész világon.

Afganisztán termeli a heroin 90%-át! Ennek nagy részét természetesen külföldön adják el, de az Rt.com videójából kiderül: magában Afganisztánban is katasztrofális a helyzet.

Layla Haidari az Anya központ főnökasszonya. A kábítószerelvonó központ szigorúan két részre oszlik: férfiak és nők külön-külön próbálnak meg leszokni. Csakhogy a nők magukkal hozzák a kisgyerekeket is. Köztük legutóbb már egy négyéves ópium függőt is találtak! Mindezt a háború csinálja, meg a korrupt katonák és rendőrök – mondja a főnökasszony. 2001-ben vonultak be az amerikai csapatok Afganisztánba, hogy elfogják Oszama bin Ladent. Így akartak bosszút állni szeptember 11-ért. Az al-Kaida főnökét 2011-ben Pakisztánban megölték, de Afganisztánban a helyzet továbbra is kilátástalan.

A 30 millió ember döntő többsége feneketlen nyomorban él. Ezt használják ki a tálibok. A fanatikus dzsihádharcosok ellenőrzik a mákültetvények legnagyobb részét Afganisztánban. A Korán tiltja a kábítószer fogyasztását, sőt halálos bűnnek nevezi azt. Az iszlamista szervezetek ettől függetlenül vígan árulják az ópiumot. Tavaly 150 millió dollár volt a tálibok bevétele ebből – legalábbis az ENSZ becslése szerint. Az Rt.com helyszínen készült riportjából kiderül: ennél jóval nagyobb pénzekről van itt szó! Dollármilliárdokat vágnak zsebre a tálibok, illetve a velük paktáló korrupt tábornokok – állítják az orosz hírügynökségnek nyilatkozó afgán szakértők.

Akik szerint a helyzet egyre rosszabb lesz, mivel a kormányzat semmit sem tesz a nagy mákültetvények felszámolására. A kereskedők pedig szállítják az életveszélyes árut Oroszországba, az Európai Unióba és a Közel-Keletre. A terrorista szervezetek jelentős részben ebből finanszírozzák magukat. Mindenki tudja ezt, de cselekedni senki sem cselekszik. Így az ópiumfüggők száma egyre nőhet a világon, miközben a terroristák egyre inkább erre alapozzák a jövőjüket Afganisztánban és másutt a muzulmán világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez