Kilenc embert fejeztek le iszlamista terroristák

A brutális kivégzéseket az al-Kaida terrorszervezet egyik szövetségese hajtotta végre.

A terroristák szombaton, a kora reggeli órákban törtek be a kenyai Jima településre, ahol kilenc férfit fejeztek le. A település Kenya délkeleti régiójában, a szomáliai határ közelében található. A kenyai hatóságok szerint a kivégzéseket a szomáliai radikális iszlamista al-Shabab terrorszervezet hajtotta végre, amely az elmúlt hónapokban több véres támadást is elkövetett már az országban.

A mostani akciót azután indították, hogy pár napja összecsaptak a kenyai biztonsági erőkkel a Boni erdőben. A harcok egy egész napon át tartottak, de a csata végkimeneteléről mindkét fél mélyen hallgat. A kenyai Daily Nation azonban úgy tudja, hogy  legkevesebb 200 fegyveres vett részt benne és legalább három kenyai rendőr veszítette életét.

Az al-Shabab 2011 óta terrorizálja Kenyát, miután Nairobi csapatokat küldött Szomáliába, hogy kisegítse az ENSZ által támogatott, de szorongatott helyzetben lévő központi vezetést. Az al-Shabab akkor többször is hangsúlyozta, hogy a kenyai támadásokat bosszúból hajtották végre, amiért Kenya beavatkozott a “belügyeikbe”.

Az al-Shabab kenyai akciói azonban súlyos hatással vannak Kelet-Afrika vezető államára.  A turizmust gyakorlatilag sikerült a padlóra küldeni, ami miatt Kenya gazdasága rendkívül sokat szenved. A mostani terrorámadások pedig azért aggasztóak, mert Kenyában hamarosan választásokat tartanak. Ilyenkor pedig rendszerint fellángolnak az etnikai feszültségek, halálos kimenetelű zavargásokat idézve elő. Sokan pont ettől félnek, a szomáliai terroristák számára ugyanis ez kiválló alkalom arra, hogy nagyszabású akciókat hajtsanak végre – hisz ilyenkor a biztonsági erők mással vannak elfoglalva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez