Poggyászkocsiba gyömöszölték az egyiptomi késes támadót

A korábbi hírekkel ellentétben nem ukránok, hanem két német turista vesztette életét a hurghadai üdülőközpontban. A támadóról azóta kiderült, hogy 28 éves férfi volt, aki egy szabadstrandról egyszerűen csak beúszott a külföldieknek fenntartott üdülőbe, hogy gyilkolhasson.

Az egyiptomi Ahram online információi szerint a késes támadót, a 28 éves Abdel-Rahman Samsz El-Dint menekülés közben elfogták. Ebben nagy szerepet játszottak a szálloda alkalmazottai, akik lefogták, majd egy poggyászhordó kocsiba gyömöszölték be, amíg a rendőrök a helyszínre nem értek. Arról azonban továbbra sincsenek hírek, hogy mi volt a támadó indítéka és kapcsolatban állt-e valamelyik terrorszervezettel.

A 28 éves férfi először a Zahabia szálloda területén lendült támadásba, majd a szomszédos Sunny Days El Palacio Hotelnél folytatta ámokfutását. Mindkét üdülőközpont rendkívül népszerű a külföldi turisták körében, magyarok is gyakran megfordulnak itt. Az egyiptomi férfi két német nővel végzett, négy külföldit, két cseh és két örmény állampolgárt pedig megsebesített. A sebesülteket a hurghadai kórházban ápolják. Egyes információk szerint a támadó szándékosan csak a külföldiekre vadászott, ámokfutása során pedig azt kiabálta arabul: “Maradjatok távol, egyiptomiakat nem akarok megölni”.

Hurghada Egyiptom egyik legismertebb üdülőközpontja, főleg külföldi turisták látogatják. Az elmúlt években azonban drasztikusan romlott a biztonsági helyzet az országban, főleg a Sínai-félszigeten, ahol számos terrorszervet működik, ezért a turisták száma is évről-évre csökken. Ez pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozta az idegenforgalmi és vendéglátói szektort Egyiptomban.

Kairó mindenképp szeretné, hogy a terrorakciók ne riasszák el a turistákat, akik az ország egyik fontos bevételi forrását jelentik. Ugyanakkor az Iszlám Állam szisztematikusan támadja a turizmust a célba vett országokban: Egyiptomban, Tunéziában és Törökországban.

A legtöbb áldozatot követelő terrorakció az volt amikor egy iszlamista terrorista felrobbantott egy repülőgépet, mely orosz turistákat szállított volna haza Sarm el Sejkből. Mindenki meghalt. Az egykori Szovjetunió polgárai különösen kedvelik Hurgada partjait. Nem véletlenül terjedt el először tévesen, hogy a mostani áldozatok ukránok voltak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez