A kijevi feketepiacon vette Észak-Korea az interkontinentális rakéta motorját?

Immár az Egyesült Államok egész területét el tudjuk érni! – büszkélkedett az ifjú diktátor Észak-Koreában, miután sikeresen kipróbálták a Hwasong 14 interkontinentális rakétát. Két év alatt jutott el erre a szintre a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer. De hogyan?

Soha senkinek nem sikerült ilyen gyorsan ilyen nagyot ugrania a rakétatechnológiában – állítja a kérdés egyik legjobb szakértője, Michael Elleman, aki a londoni International Institute of Strategic Studies munkatársa. Részletes elemzésében kimutatja: ilyen gyors sikerre Észak-Korea hadmérnökei sem lehettek képesek még akkor sem, ha korábban éltanulók voltak a nagy Szovjetunió egyetemein. De akkor honnan az eredmény?

Minden valószínűség szerint a kijevi feketepiacról! – állítja a londoni kutató. Az RD-250-es szovjet rakétamotort használták ugyanis Észak-Koreában. Ennek továbbfejlesztett változatait Dnyipró városában gyártja a KB Juzsnoje hadiüzem, mely komoly gondokkal küzd, amióta Ukrajnában megbukott Janukovics oroszbarát rendszere. Valószínűleg ennek az üzemnek a gyengén fizetett emberei adták el a rakétamotort, illetve a szükséges fejlesztési technológiát Észak-Korea ügynökeinek a kijevi feketepiacon – írja a brit szakértő. Gyárt ugyan hasonló rakétamotorokat az Energomas nevű orosz cég is, de Oroszországban jobb az ellenőrzés a hadiüzemekben, mint a polgárháború sújtotta Ukrajnában.

Mit szól mindehhez Ukrajna, mely nyugatbarát húrokat penget az oroszbarát Janukovics bukása óta? Természetesen cáfol. Olekszandr Turcsinov, az Országos Védelmi és Nemzetbiztonsági Tanács titkára a leghatározottabban elutasítja annak lehetőséget, hogy ellenőrzés hiányában a rakétamotor Ukrajnából került volna Észak-Koreába. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert számtalan ENSZ-szankció sújtja, tehát ha kiderül, hogy Ukrajna sáros az ügyben az igen kínos lehet az ukrán kormánynak, mely minden tekintetben az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól függ. A gazdasági káoszba süllyedt országot az IMF tartja lélegeztetőgépen.

Ha kiderül, hogy akaratlanul hozzájárult ahhoz, hogy Észak-Korea immár olyan rakétatechnológiával rendelkezik, mellyel fenyegetheti az Egyesült Államok területét is, akkor Porosenko elnöknek kínos kérdésekre kell válaszolnia. Porosenko, aki az Országos Védelmi és Nemzetbiztonsági Tanács elnöke, nem szólalt meg az ügyben, de a titkár, Olekszandr Turcsinov előadta a hivatalos ukrán álláspontot: az orosz titkosszolgálat újabb akciójáról van szó, melynek célja Ukrajna besározása.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megszavazta a szankciókat Észak-Korea ellen. Ezeket a szankciókat épp amiatt mondták ki, hogy Észak-Korea immár rendelkezik interkontinentális rakétákkal. Melyek a brit szakértő szerint olyan RD 250-es motorokkal vannak felszerelve, melyeket még a Szovjetunióban találtak ki. De ezeket a cseppfolyós üzemanyaggal működő motorokat tökéletesíteni kellett és ebben lehetett nagy szerepe annak az ukrajnai gyárnak, mely Dnyipró városában működik. Korábban Tillerson amerikai külügyminiszter megvádolta mind Oroszországot, mind pedig Kínát, hogy fontos szerepet játszottak abban, hogy az észak-koreai rakéta- és nukleáris program ilyen gyorsan ilyen sikeres lett. Mind Moszkvában, mind Pekingben hűvösen közölték: ők betartották és betartják a szankciókat Észak-Koreával szemben.

Peking épp most erősítette meg: nem importál fontos nyersanyagokat Észak-Koreából. Minthogy Észak-Korea külkereskedelmének a 90%-a Kínára jut, ez nagy csapás a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerre. Csakhogy eddig a szankciók nem érték el a céljukat: Észak-Korea gőzerővel folytatta fegyverkezési programját, miközben a lakosság többsége nyomorog. Kim Dzsongun ugyanis kiadta a jelszót a hírszerzés embereinek: szerezzetek külföldi valutát bármi áron, aztán pedig ebből vegyétek meg a szükséges haditechnikát bárhol a világon! Ez a bárhol lehetett akár a feketepiac is Kijevben…

Fotó: Hwasong 14 / Missilethreat

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez