Diplomatának tanult a világ legjobb női séfje

Ana Rošsal Budapesten is találkozhattunk tavasszal a Gourmet Gesztiválon, a Millenárison. Az év elején a világ legjobb szakácsnőjének kikiáltott szlovén séf a Hiša Franko éttermet viszi a Szlovén Alpokban. Pályája rendhagyó, most a Bloomberg készített vele interjút.

Ana Roš soha nem akart szakács lenni. Egy darabig úgy volt, hogy diplomata lesz, de aztán a barátja megörökölte Kobaridban a hegyek között lévő fogadót, ezért odaköltözött. Alig több mint másfél évtizede kezdett el főzni. Hogyan lett mégis a világ legjobb női séfje?

Olyan társadalomból jön, meséli, ahol nincs hagyománya a gasztronómiának. Ahol a főzés nem számít menő szakmának. Most viszont még Ausztráliából is érkeznek vendégek, hogy megkóstolják a főztét. Aki nem foglal hónapokkal előre asztalt, annak esélye sincs.

Pedig tizenévesként még valami egészen mást akart Ana Roš. Tehetséges és elkötelezett sportoló volt, országos síversenyeken indult. De miután mindig csak második lett, 17 évesen abbahagyta.

Nemzetközi tudományokat és diplomáciát tanult Triesztben, a diploma után állásajánlatot kapott az Európai Bizottságtól Brüsszelben. Igen ám, de közben szerelmes lett. Barátja szüleié volt a Hiša Franko, de ők úgy döntöttek, hogy nyugdíjba mennek. Ő meg férjhez ment, feladta diplomataálmát és sommelier férjével az Alpokba költözött. Ez 2000-ben történt.

De előbb még végigutazták Európát és a kipróbálták a legjobb éttermeket. Szükség is volt erre, mert Ana korábban egyáltalán nem érdeklődött a főzés iránt, vendéglőben is csak a családi ünnepeken járt.

Miután nem szerették a régimódi szlovén konyhát, úgy döntöttek, hogy váltanak. Valamelyiküknek viszont át kellett ehhez vennie a konyha irányítását. Ő lett az. Az első öt évben csak tanult. Könyveket olvasott, konferenciákra járt, új ételeket próbált ki. Úgy érezte magát, mint az, aki nem tud úszni, mégis a mély vízben találja magát.

A világhíressé vált étterem a sebes sodrású Soča folyó völgyében áll. A levegő kristálytiszta, az ég ragyogó kék, a hegyoldalakat erdők borítják. A kertben zöldségek és fűszerek nőnek – ezekből az alapanyogokból dolgoznak a konyhán.

ana

A hatfogásos menü 84 euró, a 11 fogásos 120. Az ételek szezonálisak és frissek. Márványpisztráng, zöldborsó, kacsaleves, barlangban érlelt sajtok, pacal, borjúmirigy, sült csalán, rókagomba – minden-minden a környékről származik. A hangsúly inkább az összetevőkön van, mintsem a divatos új konyhatechnikákon. Az ízek bátrak, a vendéglő most a világon a 69. legjobbnak számít. A rangsort a World’s 50 Best Restaurants szervezet készítette – ugyanaz, amelyik a világ legjobb női séfje címmel tüntette ki Ana Rošt áprilisban Ausztráliában.

A siker Ana elkötelezettségének, az ismertség a Netflix-nek köszönhető.A séf asztala című sorozat egyik részét vele készítették tavaly. Roš soha nem néz tévét, erről a műsorról sem hallott. Korábban már többször jártak nála forgatócsoportok, így nem számított arra, ami ezután történt.

Az epizódot 2016 május 27-én mutatták be és estére lebénult a foglalási rendszerük. Napi 200-ról 10 ezerre ugrott a weboldaluk látogatóinak száma. Ezután gyorsan jött a világ legjobb női séfje cím, amit a szakmában sokan nevetségesnek tartanak: miért kell különbséget tenni a szakácsok között a nemük szerint?

“Azt mondtam a barátaimnak: felsétálok a színpadra, aztán közlöm, hogy nem fogadom el. De ki utasít vissza egy díjat? Különben is, a nőknek nehezebb. Annyi féle szerepnek kell eleget tenniük anyaként, feleségként, szeretőként, háziasszonyként. A világ legnagyobb séfjei, például Massimo Bottura vagy Rene Redzepi mögött nagyszerű asszonyok állnak. Ők száz százalékban a munkájukra koncentrálhatnak, a feleségeik elvégzik a többit – gondját viselik a gyerekeknek és a magánéletüknek. Arra jönnek haza, hogy valaki már megfőzött és még beszélgetni is van ideje. Azt hiszik, hogy ez egy nővel bármikor is megtörténhet? Két különböző világban élünk.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez