Drákói intézkedésekkel akarja megakadályozni Katalónia függetlenséget Madrid

Beveti a jogi atombombát Katalónia önkormányzata ellen a spanyol kormány: alkalmazni kívánja az alkotmány 155-ös paragrafusát. Ez lehetővé teszi a központi kormányzat számára, hogy Madrid közvetlen irányítása alá helyezze Katalóniát, Spanyolország legfejlettebb, 7 milliós tartományát.

Carles Puigdemont katalán kormányfő azonnal reagált: Franco tábornok óta nem történt ilyen durva beavatkozás Katalóniában! A spanyol polgárháború után a győztes Franco tábornok brutálisan korlátozta Katalónia jogait, megfosztva őket minden autonómiától. Franco halála után, 1975-től indult meg a demokratikus kibontakozás Spanyolországban, mely széleskörű autonómiát biztosított Katalóniának. A katalánok egy része ezzel sem elégedett és teljes függetlenséget akar. Körülbelül fele-fele arányban vannak Katalóniában a függetlenség hívei és ellenfelei. Ezért Carles Puigdemont beszédében egyszer sem említette a függetlenséget.

A spanyol kormány viszont választásokat szeretne Katalóniában, mert abban bízik, hogy a függetlenség hívei ott vereséget szenvednének. Madridban a szenátusnak még jóvá kell hagynia a 155-ös paragrafus alkalmazását Katalónia önkormányzatával szemben. Az Európai Unió vezetői egyértelműen kiállnak Spanyolország területi egysége mellett. Brüsszel világossá tette Katalónia előtt: amennyiben kikiáltja a függetlenséget, akkor ezzel egyben kívül helyezi magát az Európai Unión is.

Fotó: Barcelona / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez