ENSZ-jelentés: a kormány vetett be vegyi fegyvert Szíriában

83 halottja volt a támadásnak április negyedikén Idlib tartományban Szíriában. Az áldozatok döntő többsége civil volt, köztük sok gyerek. A polgárháborúban szembenálló felek egymást vádolták azzal, hogy szarin harci gázt vetett be a polgári lakosság ellen.

Aszad elnök szövetségesei, az oroszok azt állították, hogy harci gránátokban volt a tiltott méreg, melyeket a kormánnyal szemben álló erők lőttek ki polgári célpontra. Az USA, Franciaország és Nagy-Britannia viszont azt közölte, hogy repülő bomba tartalmazta a szarin gázt. Légiereje pedig csakis a kormánynak van Szíriában. Az ENSZ jelentése a nyugati véleménynek adott igazat. Az ENSZ szakértői szerint is a levegőből érkezett a gyilkos méreg, mely 83 ember halálához vezetett Szíriában.

Trump elnök nem várt az ENSZ jelentésre. Pár nappal a gáztámadás után az amerikai flotta 59 Tomahawk rakétát lőtt ki arra a szíriai támaszpontra, melyről a hírszerzői jelentések szerint a bombákat szállító gépek felszálltak. A támaszpont jelentős részben megsemmisült. Lehetetlenné vált az amerikai-orosz együttműködés Szíriában. Korábban ugyanis Oroszország vállalta magára azt, hogy megsemmisíti Szíria tiltott harcigáz-készletét. Az oroszok letették a nagyesküt: nincs már tiltott harci gáz a szíriai kormányerők birtokában. A csattanós cáfolat újra szembeállította egymással a nagyhatalmakat: míg Oroszország Aszad elnököt támogatja, addig az USA és a NATO többi tagállama az államfővel szembenálló milíciákat tekinti szövetségesnek Szíriában, ahol hatodik éve tombol a polgárháború – anélkül, hogy bárki is látná a végét.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez