Ománban épül a világ legnagyobb botanikuskertje

A sivatagban 1000 hektáron hozzák létre a biodiverzitás új csodáját, amely egyszerre tölt majd be tudományos és szórakoztató szerepet.

Maszkat városától körülbelül 30 kilométerre, a Hadzsar-hegység lábánál fekvő sivatagban épül Omán és egyben a világ  legnagyobb botanikuskertje, amely több, mint 1200 növényfajnak – köztük 76, csak Ománban fellelhető növénynek – ad majd otthont.

000oman1

A Zawya beszámolója szerint az Ománi Botanikus Kertet az Arup, Grimshaw és a Haley Sharpe Design építészeti cégek közösen alkotják meg, ügyelve arra, hogy a helyszín hűen adja vissza Omán biodiverzitását. Ennek megfelelően nyolc részre osztják majd a botanikus kertet, hogy az ország minden területét modellezzék – a sivatagoktól kezdve a hegyeken át az ősi tengerfenékig.

000oman2

A munkálatok már elkezdődtek, arról azonban még nincs hír, hogy mikortól látogatható a kert, ahol látogatóközpontot, éttermeket, boltokat, oktatásra és kutatásra alkalmas létesítményeket is létrehoznak – így egyszerre tudományos és szórakoztató funkciókat is betölt majd a modern, mesterséges oázis a közel-keleti országban.

 

Fotó: Arup/Grimshaw

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez