Éhségsztrájkkal fenyegetőzik Mihail Szaakasvili, akit újra elfogtak Ukrajnában

Grúzia exelnöke egyszer már látványosan megszökött, de most újra elcsípték. Ezt maga a főügyész jelentette be Kijevben. Mihail Szaakasvili éhségsztrájkkal fenyegetőzik, ha nem engedik szabadon.

A főügyész méltányos elbánást ígér, de közben államellenes összeesküvéssel vádolta meg az egykori grúz elnököt. Ukrajna főügyésze szerint Szaakasvili Putyin megbízásából akart volna puccsot végrehajtani Ukrajnában. Korábban Szaakasvili ugyanezzel vádolta meg ellenfelét, Petro Porosenko ukrán elnököt.

A két politikus régóta ismeri egymást, mert mindketten a kijevi egyetemre jártak még a szovjet időkben. Szaakasvili aztán emigrált és New Yorkban lett ügyvéd. Porosenko üzleti pályára lépett. Aztán Szaakasvili hazatért Grúziába, ahol az Egyesült Államok támogatásával az ország elnöke lett. Elveszített egy választást Putyin hívével szemben, és ezért menekülnie kellett Grúziából. Ukrajnában Porosenko elnök személyesen nyújtotta át neki az ukrán útlevelet és egyben kinevezte őt Odessza kormányzójának.

A baráti idill nem tartott sokáig: jövőre választásokat tartanak Ukrajnában és két dudás nem fér meg egy csárdában. Porosenko leváltotta Szaakasvilit és megfosztotta állampolgárságától. Nyáron Szaakasvili Magyarországon pihent.  Ukrajnába visszatérve Szaakasvili megpróbálta megszervezni az ellenzéket, de a hatalom lecsapott rá. Most fogva tartják és csak jelentős összegű kaució lefizetése után akarják szabadon engedni. Szaakasvili pedig éhségsztrájkkal fenyegetőzik börtönéből a válság sújtotta Ukrajnában, ahol a titkosszolgálatok által rendezett színjátékok helyettesítik a valódi politikát.

Fotó: Szaakasvili még elnöksége idején / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez