Putyin: Oroszország nem akar új fegyverkezési versenyt!

Az orosz államfő, aki negyedszer is jelöltette magát az elnöki posztra, a hadügyminisztérium év végi ülésén fejtette ki az új orosz védelmi doktrínát.

Putyin álláspontja szerint Oroszország nem akar a világ csendőre lenni, nem akar új fegyverkezési versenyt. “Ha belemnnénk ebbe, az kiszárítaná az egész gazdaságot vagyis elszívna minden pénzt más céloktól” – hangsúlyozta az államfő, majd kifejtette, hogy nincs szükség új katonai támaszpontokra külföldön. Ezért a GDP mindössze 2,8%-át költik katonai célokra jövőre. “Célunk a békés külpolitika, ezt minden irónia nélkül mondom” – jelentette ki Putyin elnök a hadügyminisztériumban Moszkvában.

Washingtonban nemigen adnak hitelt az orosz elnök szavainak. Moszkvát továbbra is stratégiai ellenfélnek tartják. Utalnak arra, hogy Putyin elnök nemrég járt Szíriában, ahol megerősítette, hogy a két orosz támaszpontot nemcsak, hogy fenntartják, de tovább bővítik. Oroszország fokozza a támogatást az Ukrajna keleti részén harcoló lázadóknak – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Bécsben az EBESZ értekezletén. Emiatt az USA növeli fegyverszállításait az ukrán hadseregnek. Ez azt mutatja, hogy a fegyverkezési verseny már valójában tart a két nagyhatalom között, de az erőviszonyok nagyonis különböznek. Az USA GDP-je a tízszerese Oroszországénak! Ezért érthető, hogy Putyin elnök el akarja kerülni az új fegyverkezési versenyt Amerikával, hiszen azt a gyengélkedő Oroszország aligha nyerheti meg a világ első számú gazdasági nagyhatalmával szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez