Hülyének néztek bennünket – Trump megvonja a segélyt Pakisztántól?

“33 milliárd dollárt adtunk Pakisztánnak 15 év alatt és cserébe nem kaptunk semmit, csak hazugságokat. Hülyének néztek bennünket! Menedéket biztosítanak a terroristáknak, akiket mi üldözünk Afganisztánban!” – közölte az Egyesült Államok elnöke hű szövetségesével kapcsolatban.

A New York Times szerint jelenleg egy 255 millió dolláros segélycsomagról van szó. Ennek a kifizetését Washington már többször elhalasztotta.

Pakisztán nem késett a válasszal. Az USA nagykövetét bekérették a külügybe. Ilyesmire nagyon ritkán kerül sor. Nem derült ki, hogy a két fél mit mondott egymásnak, de Pakisztán külügyminisztere az egyik televíziónak nyilatkozott a két állam kapcsolatáról. Kawaja Mohammad Asif elmondta: “az USA zsákutcába került Afganisztánban és ezért olyan idegesek Washingtonban”. A hadügyminiszter keményebben fogalmazott : “ingyen megkapták a légterünket, támaszpontjaik vannak nálunk. Több ezer pakisztáni katona és rendőr halt meg a terroristák elleni harcban. Pénzt csak olyan szolgáltatásért kaptunk, melyet teljesítettünk is!”

Amióta a szovjet csapatok benyomultak Afganisztánba, azóta Pakisztán az USA kulcsfontosságú partnere a térségben. Itt képezték ki azokat a tálib terroristákat – az USA jóváhagyásával és támogatásával – akik megbuktatták a mérsékelt koalíciót Kabulban és iszlamista államot csináltak Afganisztánból. Oszama bin Laden itt dolgozta ki a szeptember 11-i támadás menetrendjét. Emiatt az USA lerohanta Afganisztánt. Oszama bin Laden Pakisztánba menekült, ahol háborítatlanul élt mindaddig, amíg amerikai kommandósok meg nem ölték 2011 tavaszán. Az amerikaiak “elfelejtették értesíteni” pakisztáni szövetségesüket az akcióról! Oszama bin Laden megölésével sem oldódott meg a válság Afganisztánban, ahol mind jobban felülkerekednek az iszlamista erők. A velük szemben folyó harcban az USA-nak mindenképp szüksége van a pakisztáni támaszpontokra és a pakisztáni titkosszolgálat együttműködésére. Annál is inkább, mert Pakisztán atomhatalom. Washingtonban pedig végképp nem szeretnék, ha atomfegyver kerülne a dzsihádharcosok kezére, akik rendszeresen újabb szeptember 11-el fenyegetik meg Amerikát.

Fotó: a Hunza-völgy Pakisztánban / Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez