Putyin a Fehér Házban?

Donald Trump meghívta Oroszország nemrég újjáválasztott elnökét a Fehér Házba – közölte Jurij Usakov. Putyin elnök diplomáciai tanácsadóját nem cáfolták Washingtonban.

Épp ellenkezőleg: megerősítették a hírt arról, hogy Trump a Fehér Házba hívta Vlagyimir Putyint. Mindez mindenképp vihart vált ki Washingtonban, hiszen pár napja az Egyesült Államok és Oroszország kölcsönösen hatvan diplomatát utasított ki a Szkripal-ügy miatt. Bezáratták a szentpétervári és a Seattle-i konzulátust. Ebben a helyzetben egy találkozó a Fehér Házban enyhén szólva meglepő lenne…

A kiutasítások óta nem tértünk vissza az ügyre – mondta Trump szóvivője az újságíróknak, akik már aziránt tudakozódtak: mikor lesz a csúcs? Először és utoljára eddig 2001-ben járt Putyin elnök a Fehér Házban. Akkor történelmi pillanatnak nevezte a találkozót a két nagyhatalom vezetői között. Az amerikai és az orosz vezetők azóta is rendszeresen találkoztak, de nem a Fehér Házban. Tavaly már az is kicsapta a biztosítékot az Egyesült Államokban, hogy Trump a Fehér Házban fogadta Lavrov orosz külügyminisztert, akit elkísért az akkori orosz nagykövet is. Az a Kiszljak nagykövet, akit az USA-ban a titkosszolgálat tisztjének tekintenek, és aki ellen vizsgálat folyt Trump 2016-os kampányának ügyében. Az akkori orosz nagykövet ugyanis az FBI gyanúja szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy Donald Trumpot az USA elnökévé választották. Ráadásul Trump pontosan az orosz külügyminiszter látogatása előtt rúgta ki az FBI túlságosan kíváncsi főnökét. A sajtót emiatt távol is tartották a találkozótól…

Azóta új nagykövet képviseli Oroszországot Washingtonban, aki korábban hadügyminiszter-helyettes volt Moszkvában. Első akciójával elérte: a CIA és az FSZB újra felvette a kapcsolatot – némi mosolyszünet után.

Hogy állnak most az amerikai-orosz kapcsolatok ? Ezek után a legnagyobb szakértők sem mernek semmi biztosat mondani. Putyin diplomáciai tanácsadója, Jurij Usakov mindenesetre kijelentette: reméli, hogy az amerikaiak a diplomaták kölcsönös kiutasítása után nem vonják vissza Vlagyimir Putyin meghívását a Fehér Házba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez