Trump guruja aktívan érdeklődött Putyin kelet-európai kapcsolatai után

Hogyan befolyásolja az orosz elnök Kelet-Európát? Egyáltalán hogy működik Putyin rendszere? Ezt firtatta Steve Bannon egyetlen külföldi megbízása a Cambridge Analytica cégnek, mely akkor bukott le, amikor kiderült: illegális módszerekkel befolyásolta a választási kampányt az Egyesült Államokban és sok más országban.

A Facebooktól vásárolt hatalmas adatbázisokat és ennek alapján a választási szakértők elérték: a saját szavazóik minél nagyobb számban menjenek el szavazni, miközben az ellenfél támogatóit elriasztották ugyanettől! Minderről Christopher Wylie folyamatosan vall Washingtonban egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt. “Hatékony propagandagépezetet akarok!” – mondta a brit cégnek Steve Bannon, aki Trump 2016-os elnökválasztási kampányának guruja volt. A kongresszusi vizsgálóbizottság elsősorban Trump orosz kapcsolataira kíváncsi. Első kampányfőnöke, Paul Manafort ezért is kényszerült  lemondásra. Éppúgy, mint az első nemzetbiztonsági tanácsadó, Flynn tábornok, aki egy ideig a Cambridge Analytica fizetési listáján szerepelt. A cég egyébként fantomcég volt: jórészt amerikaiak dolgoztak neki.

A cél világos volt: mindenáron elérni Donald Trump megválasztását. A gurut, Steve Bannont egyáltalán nem érdekelte, hogy egy hír igaz-e vagy sem. Kizárólag azzal törődött: hasznos-e nekünk vagy sem? Steve Bannont azután Donald Trump főtanácsadónak nevezte ki, még a nemzetbiztonsági üléseken is részt vehetett. Aztán megindult ellene a hadjárat és végül távozni kényszerült a Fehér Házból.

A botrány miatt a Facebook megszakította kapcsolatait a Cambridge Analyticával. A Facebook mindenható főnökének, Mark Zuckerbergnek is kongresszusi vizsgálóbizottság elé kellett állnia Washingtonban. Ahol továbbra is kutatják: vajon milyen szerepe volt Putyin orosz elnöknek az amerikai választási kampányban? A Cambridge Analytica egykori munkatársának vallomásaiból kiderül: egyáltalán nem csak a 2016-os amerikai elnökválasztást próbálta meg befolyásolni a “hatékony propagandagépezet”, mely a Facebooktól vásárolt hatalmas adatbázisokat – minden etikai gátlás mellőzésével.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez