Ellenzi a kínzásokat a CIA új főnöke

“Nem engedélyeznék olyan vallatási módszereket, melyeket szeptember 11 után alkalmaztunk! Ezek a módszerek lehet, hogy törvényesek voltak, de morálisan számomra nem elfogadhatóak” – mondta az őt faggató szenátoroknak Gina Haspel asszony, akit Donald Trump szeretne a CIA élén látni. Mások azonban kevésbé: több mint száz egykori USA nagykövet levelet írt a szenátusnak, melyben javasolták, hogy utasítsák el Gina Haspel jelöltségét a CIA igazgatójának posztjára.

Az ok: szeptember 11 után Gina Haspel Thaiföldön egy titkos táborban részt vett iszlamista aktivisták kínvallatásában. A szeptember 11-i merényletsorozat után az amerikaiak külföldi táborokban vallatták brutális módszerekkel az iszlamista terroristákat, illetve akiket annak tartottak. A leghíresebb ilyen tábor Guantánamóban jött létre Kubában, egy amerikai támaszponton. Gina Haspel, aki 1985-ben lépett be a CIA-ba, Thaiföldön aktívan részt vett a kínvallatásokban, de ma már azt mondja, hogy nem tenne ilyet. Egyrészt, mert morális okból nem tartja azt elfogadhatónak a módszert, másrészt pedig az nem hatékony a terrorizmus elleni harcban. A szeptember 11-i merényletsorozat kitervelője, akit Guantánamóban hallgattak ki és aki jelenleg amerikai börtönben tölti életfogytiglani büntetését, kérte a szenátust, hogy őt is hallgassa meg, mert fontos információkkal szolgálhat a CIA módszereit illetően.

A szenátorok többsége kedvezően fogadta a kijelölt CIA-igazgató válaszait. Trump elnök sürgette a szenátorokat, hogy mielőbb hagyják jóvá a kinevezést. Ha ez megtörténik, akkor Gina Haspel lesz az első nő, aki a CIA élére kerül. Elődje, Mike Pompeo külügyminiszter lett, ő készíti elő Trump történelmi találkozását Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral. A csúcstalálkozó helyszíne  Szingapúr lesz.

Fotó: CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez