Léghajókra bízzák majd a Keleti part védelmét

A jövőben az Egyesült Államok pilóta nélküli léghajókkal kívánja megerősíteni határai védelmét. A tesztek sikeresek voltak és jövőre is megindulhat a védelmi rendszer kiépítése, de egyesek szerint a projekt a magánszféra durva megsértését jelenti majd.

A pilóta nélküli léghajók tesztelése Marylandban történt. A körülbelül 75 méter hosszúságú, héliummal megtöltött léghajók legalább három kilométer magasan repülnek és sikeresen azonosították a célpontokat. A következő három évben ezek a szerkezetek fogják védeni az Egyesült Államok Keleti partjait.

A léggömböket radarral szerelik fel, amely számtalan célpontot képes bemérni egyszerre. A JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System) nevű berendezés nemcsak a rakétákat észleli, hanem az esetlegesen beszivárgó, robbanószerrel megtöltött csónakokat és pilóta nélküli felderítőgépeket (UAV) is  kiszűri, akár ötszáz kilométeres távolságból. A hadsereg közölte, hogy fegyverrel nem szerelik fel a légi járműveket, mivel az objektumok megsemmisítését a szárazföldi és vízi rakétaelhárító-rendszerre hagyják.

“Nem a rakéták megsemmisítésével, hanem azok észlelésével volt problémánk” – nyilatkozta Glen Bramhall generális, az amerikai légvédelmi parancsnokság egyik vezetője. Jelenleg is gőzerővel folyik a léghajók építése a Maryland-i TCOM és a Massachusettsben található Raytheon nevű üzemekben,  előreláthatólag tavaszra már teljesen működőképes lesz a rendszer. A projekt 2,8 milliárd dollárba került és az elmúlt időszakban a kongresszus újabb 43,3 millió dollárnyi támogatást szavazott meg a költségekre.

Azonban komoly bírálatok is érték a JLENS rendszert, elsősorban nem a költségek miatt. Amerikai ügyvédek egy csoportja szerint a rendszer hatékonyan képes ellenőrizni a lakosságot, akár több kilométeres távolságból is. 2009-ben – amikor bejelentették a projektet – az amerikai adatbiztosok nyilvánosságra hoztak egy dokumentumot, amely szerint a léghajók kamerákkal is felszerelhetőek és a JLENS biometrikus – ebben az esetben arc – azonosítást is képes végezni. “Akár öt kilométerről is képesek valakit azonosítani” – magyarázta az EPIC (Electronic Privacy Information Center) ügyvédje, Julia Horwitz. A hadsereg tagadta ezeket a vádakat és védelmi okokkal magyarázták meg a JLENS kiépítését.

A Raytheon vállalat összefoglalója:

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez