A Google beszivárgott a Nagy Kínai Tűzfalon

Egy nagyon furcsa történelmi eseményre lettek figyelmesek a kínai internetezők pár nappal ezelőtt. Elérték a Google keresőszolgáltatását, ami egyébként le van tiltva az országban.

Kínának van a legmerevebb cenzorprogramja a világon. A kormányzat az interneten szűri a kereséseket, blokkolja a honlapokat, vagy törli a rajtuk található “kényes” tartalmakat, illetve a kommunista párt számára kedvezőtlen témákat is letiltja. Így a Google szolgáltatásai sem érhetők el a kínai internetezők számára. Ők közösségi oldalakból is a kínai verziókat használják, a nemzetközi oldalak elérhetetlenek.

A napokban szenzáció történt, ugyanis a kínai internetezők azon kapták magukat, hogy a Google keresőmotorja elérhető az országban. A hírek gyorsan terjedtek és mindenhol jelezték, hogy a Google tilalmat úgy tűnik, feloldották. Megindultak a spekulációk, hogy valószínűleg a kormány valamilyen megállapodást kötött a Google céggel.

Azonban pár nappal később a felhasználók azt tapasztalták, hogy a tilalom visszatért, az eset pedig egy ideiglenes jelenség volt, ami egy hibának volt köszönhető. A Nagy Tűzfalat (ami rengeteg mindent szűr a kínai „világhálón”) frissítették, ennek következtében érhették el a netezők az oldalt. Úgy tűnik a kínai kormány és a Google közti megállapodás még mindig csak egy álom.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez